Newtron wil notering op beurs staken en opgaan in Ordina

ROTTERDAM, 16 JAN. Het noodlijdende automatiseringsfonds Newtron verdwijnt binnen enkele weken van de Amsterdamse effectenbeurs. De aandelen Newtron worden overgenomen door Ordina, een eveneens op de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd computerbedrijf, waarvan Newtron 90 procent van de aandelen in handen heeft.

Dat heeft het persbureau ANP vernomen uit niet met name genoemde bronnen. De directie van Newtron en commissaris drs P.B. de Ridder (voormalig directeur Centraal Plan Bureau) wilden vanochtend het bericht niet ontkennen.

Grootaandeelhouder en bestuurder van Newtron, Willem Smit, heeft eerder gezegd dat "tot de mogelijkheden behoort dat Ordina topholding wordt'. Hij duidde toen op een "reversed-take-over' een ruil van activititeiten van Newtron tegen nieuwe aandelen Ordina.

De afgelopen maanden zijn al onderdelen van Newtron van de hand gedaan. Newtron beschikt nog over 40 miljoen gulden aan compensabele verliezen, afkomstig van Miniware, dat mede aan de basis stond van Newtron. Momenteel voert de directie van Newtron overleg met de fiscus over deze kwestie.

Recentelijk werd A-Line, één van de vier divisies van Newtron, verzelfstandigd. A-Line was het geesteskind van mevrouw N. Aka, het enige nog overgebleven lid van de raad van bestuur van Newtron, dat een sanering door de raad van commissarissen, onder leiding van De Ridder, in 1991 overleefde. Drie andere directeuren, B.C.H. Zondag, drs. J.S. Wiersma en mr. A.H.M. Stam werden uit hun functie ontheven en president-commissaris drs. N. Smit-Kroes stapte op.

Willem Smit, oprichter en inmiddels weer grootaandeelhouder van Newtron, keek na de beursintroductie op 26 oktober 1990 vanaf de zijlijn toe, maar gaf in maart 1991 samen met NMB/Postbank Newtron een kapitaalinjectie van 49 miljoen gulden. ING-dochter NMB/Postbank zou tussen de dertig en veertig procent van de aandelen bezitten.

Newtron werd in oktober 1990 op de Amsterdamse effectenbeurs geïntroduceerd met een emissie van drie miljoen aandelen waarvan er een miljoen ondershands zijn geplaatst. De inschrijving op de resterende twee miljoen aandelen zou volgens de NMB/Postbank “licht overtekend” zijn, maar andere bronnen zeggen dat NMB slechts 400.000 aandelen verkocht heeft en met 1,6 miljoen stuks bleef zitten nog afgezien van de 1,4 miljoen aandelen Newtron die de bank al bezat.