Minister houdt vast aan reis Z-Afrika

AMMAN, 16 JAN. Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) houdt vast aan zijn voornemen om in februari samen met premier Lubbers een officieel bezoek aan Zuid-Afrika te brengen, ondanks kritiek op het voorgenomen bezoek door de verzetsbeweging ANC.

Van den Broek, op rondreis door het Midden-Oosten, zei gisteravond in de Jordaanse hoofdstad Amman dat de protesten van het ANC op “een misverstand” berusten. Het ANC heeft volgens hem een verkeerd beeld van de intenties die de Nederlandse regering met het bezoek heeft.

“Het kan toch niet zo zijn dat de leiders van de zwarte bevolking in Zuid-Afrika onze opvattingen over de apartheid niet kennen”, zei Van den Broek. Lubbers en hijzelf zullen hun bezoek “juist benutten om het veranderingsproces te ondersteunen”, aldus de minister.

Volgens Van den Broek bestaat er kennelijk bij sommige Kamerleden van de PvdA ook een misverstand over de bedoelingen van de regering: “Wij zullen ingaan op de Kamervragen hierover en staan ook verder voor uitleg ter beschikking.”

Van den Broek wees erop, dat het bezoek vorig jaar aan Nederland van de Zuidafrikaanse president De Klerk en zijn minister van buitenlandse zaken Botha, geen protesten heeft opgeroepen bij degenen die zich nu verzetten tegen het tegenbezoek van Lubbers en hemzelf. “Toen heb ik niet gehoord dat het om een zogenaamde illegale regering zou gaan, zoals nu door een deel van de tegenstanders als argument wordt aangevoerd.”

Onze correspondent voeg hieraan toe:

Een ANC-woordvoerder zei gisteren na afloop van een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika dat het ANC geen bezwaar heeft tegen een bezoek van Van den Broek, maar dat de komst van premier Lubbers “onaanvaardbaar” is. Een bezoek van een regeringsleider wordt door het ANC gezien als “de erkenning van een niet-legitieme regering”. Het ANC noemde het bezoek opnieuw “ongepast”en stelt voor het uit te stellen “totdat er gedegen consultatie is geweest met het ANC en een reeks andere krachten”.

Het bezoek van Lubbers heeft nu ook geleid tot onenigheid tussen zwarte politieke groeperingen onderling. Na het ANC veroordeelde gisteren ook het veel kleinere, uiterst linkse Pan Afrikaans Congres (PAC) het bezoek, maar tegelijkertijd verweet PAC-secretaris-generaal B. Alexander het ANC verwarring te scheppen. Het ANC ging immers wel akkoord met de komst van de popster Paul Simon, die op dit moment op tournee is in Zuid-Afrika.

Het ANC heeft gepikeerd gereageerd op de aantijging. De bezoeken van Lubbers en Simon, en hun politieke effect, “verschillen hemelsbreed van elkaar”, stelde het ANC in een verklaring. “Deze houding van het PAC dient alleen het regime in Pretoria”, aldus het ANC.

De verhoudingen tussen de twee groeperingen zijn verstoord, sinds het PAC eind december demonstratief wegliep tijdens de Conventie voor een Democratisch Zuid-Afrika, waar de eerste stap werd gezet naar een nieuwe, non-raciale grondwet. Het PAC verweet het ANC het op een akkoordje te gooien met de Nationale Partij van president De Klerk en is sindsdien een campagne begonnen tegen het ANC.