Meer mode met teddybont

Keyx organiseert dit jaar in samenwerking met Mazzo nog drie modeshows. Moda Mas II zal plaatsvinden op zondag 23 feb of zondag 1 maart in Mazzo, Rozengracht 114 in Amsterdam (020-6267500).

Een model heeft een grasperkje met bloemen op zijn hoofd en geeft deze water met een plantenspuit, een ander heeft een papieren muts op, beplakt met een wc-rol, snoeppapiertjes en lege shag-pakjes, en een derde loopt rond met een papieren band, versierd met doorzichtig papier en viltstift strepen. Zo introduceerden Sabine Konig en Sabine Straub afgelopen zondag hun hoedencollectie op de door Keyx georganiseerde modeshow "Moda Mas I' in Mazzo in Amsterdam.

Keyx begon vorig jaar, als vervolg op de "modeflitsen' die Mazzo tijdens discotheekuren vertoonde, experimentele modeshows te organiseren. De bedoeling van deze shows is niet om confectiemode aan het publiek te tonen, maar "kunstwerken om het menselijk lichaam'.

Draagbaarheid stond daarom niet voorop bij de kleding die de zes ontwerpers op de eerste show van dit jaar toonden. De hoeden die Straub en Konig na hun introductie-act presenteerden waren het minst extreem. Gemaakt van zachte materialen als vilt, fluweel en leer, werden zij zowel door mannen als vrouwen gedragen. Enkele hoeden zaten strak om het hoofd, andere hadden brede randen of flappen gemonteerd op een om het hoofd sluitende band. Er was een zwarte hoed die eruit zag als een pet met cirkels in primaire kleuren en die, als aan de bovenkant werd getrokken, een harmonika-achtige puntmuts in zich herbergde.

De hoeden van Petra Grevinga waren minder draagbaar en veel extravaganter. Grote hoeden versierd met teddybont, veren, ingelijste foto's en een masker onder een glazen stolp staken sterk af tegen het turkooizen ondergoed waarin de modellen de hoeden presenteerden. Zeer opvallend en ook meer bedoeld als kunstwerk waren de kledingontwerpen van Janna Middendorp. Leer, rubber en suède zijn de basismaterialen voor haar kledingstukken, die zij combineert met lichte stoffen als voile en satijn. Enkele van de lange en strakke jurken op de show waren versierd met vleugelachtige flappen die omhoog werden gehouden door dunne stokken. Een in suède uitgevoerde jurk had een open rug en twee grote kragen die, als ze naar beneden geklapt werden, de rug bedekten.

Regien Lemmens presenteerde kledingstukken van doorzichtige of degelijk geruite stoffen. Bijzonder waren de meerdere mouwen en pijpen waardoor de blouzes en broeken op verschillende manieren gedragen konden worden. Een lange broek met korte pijpen langs de heupen was ook een korte broek met loshangende lange pijpen.