McKinsey adviseert Duitse beurs totale schermenhandel

AMSTERDAM, 16 JAN. De Duitse effectenbeurs in Frankfurt moet de handel op de vloer op korte termijn geheel vervangen door beeldschermenhandsel. Als voorloper op deze overstap zal de handel in de dertig meest verhandelde fondsen op de Duitse beurs via beeldschermen moeten lopen.

Dit is de conclusie van een onderzoeksrapport dat het bestuur van de Frankfurter beurs heeft laten uitvoeren door Mc Kinsey. De resultaten van het onderzoek worden morgen gepresenteerd.

Bestuurslid Von Rosen van de Duitse beurs wilde gisteren geen commentaar geven op de inhoud van het rapport. Hij bevestigde alleen dat het nieuwe rapport een gereviseerde versie is van een rapport dat begin vorig jaar werd gepresenteerd. Daarin kwamen volgens beurshandelaren “nogal radicale plannen” voor. In het vorige rapport werd geconcludeerd dat een systeem waarbij zowel handel op de beursvloer als beeldschermenhandel zou bestaan, voor de lange termijn geen gezonde economische basis zou hebben.

Het nieuwe onderzoek dat McKinsey heeft uitgevoerd is in augustus vorig jaar gestart. Het doel van de studie was te onderzoeken hoe de positie van Frankfurt op internationaal gebied te versterken is. De beurs van Frankfurt moet daarbij volgens McKinsey zoeken naar een computersysteem dat de Duitse handel “tot in de volgende eeuw” kan gebruiken.

In het huidige handelssysteem in Frankfurt wordt er via beeldschermen gehandeld van half negen 's morgens tot zes uur 's avonds. Per dag wordt er drie uur lang “op de vloer” gehandeld. De transacties op de vloer vormen nog altijd het grootste deel van de dagelijkse omzet in Frankfurt.

Het bestuur van de Duitse beurs beslist in april van dit jaar of zij de aanbevelingen van McKinsey zal overnemen. Als zij dat doet, kan er aan het eind van dit jaar met het systeem gewerkt worden.