Lucia (22) en André (28), vrijwilligers van ...

Lucia (22) en André (28), vrijwilligers van de dierenambulance in Amsterdam

“We hebben verplicht een zwarte broek aan, daar moet je zelf voor zorgen. Op het overhemd staat het embleem van de dierenambulance, bij de chauffeur links en bij de bijrijder rechts op de schouder. Daaroverheen zit een wit jasje, waar het embleem op zit. Voor de wintermaanden hebben we de blauwe commandotrui, ook met het embleem. Dat witte jasje is in één keer niet wit meer, als je een bloedende hond van straat gehaald hebt.

Dat wit boezemt ontzag in, bovendien ben je meteen herkenbaar voor politie en brandweer. Wij halen alle soorten dieren op, of het nu zwerfdieren, huisdieren of ontsnapte dieren zijn. Papegaaien, slangen, vleermuizen, ratten, je kan het zo gek niet bedenken. Ik heb zelfs een keer een aangereden vos opgehaald. We hebben de adressen van alle dierenartsen in Amsterdam en aan de hand van roosters weten we precies wie dienst heeft. 's Nachts moet je de dokter soms assisteren bij een operatie en zorgen dat het dier de dokter niet krabt of bijt. Wat dat betreft kan je beter met een hond dan met een kat te maken hebben: een hond heeft maar één wapen, een kat heeft ook zijn nagels nog. Toch is ons uitgangspunt: een dier is nóóit agressief, het is alleen maar "overstuur'.

Met het oog op de dierenherhuisvesting hebben we ook veel met asiels en opvangcentra te maken. In de zomermaanden is het heel druk, want dan regent het letterlijk katten. Die koesteren zich lekker in de zon en vallen dan versuft van het balkon. Zeven van de tien keer hebben ze een gescheurd verhemelte, maar dat geneest vanzelf weer. In de lente zijn het vooral uit het nest gevallen jonge vogels, die we ophalen. En in strenge winters werken we met dubbele bezetting wegens de bevroren of in de gracht vastgevroren vogels. We hebben alletwee een EHBO-diploma voor dieren, dat is verplicht in dit werk. Je hebt mensen die er vol goede moed mee beginnen, maar uiteindelijk toch afhaken. Het verloop is erg groot. Je moet er tegen kunnen en het van je af kunnen zetten. Het is ook niet leuk om een plat gereden hond, met de ingewanden er uit, van de ringweg te halen. Of een half verbrande kat uit een brandend huis. Het is allemaal vrijwilligerswerk, iedereen doet het naast zijn gewone weektaak. Wij hebben elkaar hier leren kennen, net als een stuk of twaalf andere stellen. Dat komt natuurlijk omdat je allemaal dezelfde interesse hebt. Het is hier net een huwelijksbureau.''