Li Peng gaat naar de VN voor topoverleg

PEKING, 16 JAN. De Chinese premier Li Peng zal zijn komende Europese tournee naar Italië, Zwitserland, Portugal en Spanje onderbreken om de topconferentie van leiders van de lidstaten van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York bij te wonen. De top, op 31 januari, is een initiatief van de Britse premier John Major en zal de rol van de Verenigde Naties in de nieuwe wereldorde en met name de repercussies van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bespreken.

Li zal in New York alsnog de Europese leiders die hem niet in hun eigen hoofdsteden willen ontvangen, namelijk de Britse premier Major en de Franse president Mitterrand, ontmoeten. De Amerikaanse en Russische presidenten Bush en Jeltsin zullen tevens aanwezig zijn. Behalve de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad zullen ook de leiders van de roterende lidstaten deelnemen, onder wie premier Kiichi Miyazawa van Japan en premier Narasimha Rao van India.

Gevraagd of Li Peng een afzonderlijke ontmoeting met president Bush in Washington zal hebben, zei de Chinese woordvoerder Wu Jianmin vandaag dat Li bereid is om leiders van andere landen te ontmoeten, maar dat over specifieke arrangementen nog wordt gepraat. De tijd die Li in de VS zal doorbrengen is zeer kort en een ontvangst op het Witte Huis wordt onwaarschijnlijk geacht, gezien de grote onopgeloste kwesties in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.

Na zijn bezoek aan Italië op 27 en 28 januari zal Li Peng op 29 januari in Bern zijn en op 30 januari het Wereld Economisch Forum in Davos toespreken. Op 31 januari zal hij de top in New York bijwonen en op 2 februari begint zijn staatsbezoek aan Portugal, gevolgd door een bezoek aan Spanje. Voor zijn vertrek naar Europa zal Li Peng in Peking zijn Wit-Russische collega Vyatsjeslav Kebitsj als gast hebben. China heeft inmiddels alle voormalige Sovjet-republieken, behalve Wit-Rusland, erkend, kennelijk wegens problemen inzake Taiwan, maar deze kwestie zal tijdens het bezoek van Kebitsj worden opgelost.

    • Willem van Kemenade