KWEEËNGELEI

Gelei van kweeperen is een lastig verkrijgbaar produkt in dit land, waar mierzoete aardbeienjam nog steeds favoriet is.

Zelfs voor aalbessengelei moet je al winkel in winkel uit. Een lezeres beklaagde zich over mijn recept voor verjaarstaart: waarom de bewuste appeltaart garneren met kweeperengelei als men daarvoor stad en land af moet en nog met lege handen thuis komt? Mijn suggestie aan haar als alternatief dan maar abrikozenjam te gebruiken, werd afgedaan met het verwijt waarom ik dat alternatief niet meteen had geschreven in het recept. Ik heb die mogelijkheid overwogen maar het resultaat zou zijn geweest dat menigeen die aan deze taart begon meteen de kweeperengelei niet zou gebruiken. Er wordt al genoeg abrikozenjam over appeltaart gesmeerd, zo blijf je in hetzelfde kringetje ronddraaien. En met kweeperengelei is de taart beslist frisser en naar mijn idee lekkerder. Wie zich tijd en frustraties wil besparen om in het land van Flipje Tiel een potje kweeëngelei te vinden, maakt de gelei dus maar zelf. De kweeperen zijn nu ruim voorradig bij Marokkaanse en Turkse winkels.

Voor 2 - 3 potjes gelei:

1200 gram kweeperen

300 gram zure appelen

sap van 1 grote citroen, gezeefd

1 pak geleisuiker

Boen de kweeperen en appelen goed schoon onder stromend water en verwijder de steeltjes. Snijd de vruchten in kleine stukken (inclusief schil en klokhuis). Doe de stukken kweepeer in een ruime pan en bedek ze ruim (2 vingerkootjes) koud water. Breng het geheel aan de kook en houd de kweeen in gesloten pan op laag vuur 2 uur tegen de kook aan. Voeg het laatste half uur de stukken appel toe. Giet de inhoud van de pan door een bolzeef, bekleed met een vochtige doek. Voeg aan het opgevangen sap het citroensap toe. Voeg nu per liter vocht 750 gram geleisuiker toe, breng het geheel al roerend aan de kook in een ruime pan en laat de gelei 2 minuten flink koken. Schep het bovenkomende schuim van de gelei. Giet de hete gelei in schone potten en sluit deze goed af met een schone deksel. Bewaar de gelei op een koele donkere plaats.