Italiaans voetbalelftal psychologisch getest

ROME, 16 JAN. Hoe meer ik weet van een speler hoe beter, vindt de Italiaanse bondscoach Arrigo Sacchi. En daarom moesten de spelers van de Italiaanse nationale elftal zeggen of ze last hebben van de hitte, gauw afgeleid zijn, hechten aan het oordeel van de trainer en nog 141 andere vragen beantwoorden.

De vragen vormen samen een psychologische test die twee psychologen op verzoek van Sacchi hebben voorgelegd aan heel de selectie. Dinsdag en gisteren waren de geselecteerde spelers in trainingskamp in Rome om verder vertrouwd te raken met de ideeën van de nieuwe bondscoach, en na de training kregen zij de vragenlijst, met een half uur tijd om die te beantwoorden. Bij de meeste antwoorden moesten de spelers kiezen tussen "ja' en "neen' of tussen "altijd', "vaak', "zelden' of "nooit'.

Sacchi heeft vergelijkbare tests laten uitvoeren bij de spelers van de clubs waarvan hij eerder trainer is geweest, maar bij het nationale elftal is zoiets nog nooit eerder gebeurd. Het doel van de tests is tweeledig, zegt Sacchi. Aan de ene kant wil hij aan de hand van de resultaten de training verder aanpassen aan de eigenschappen van de groep. “Het zal mij helpen om me minder te vergissen”, verklaarde Sacchi gisteren. Bovendien hoopt hij zo een beter beeld te krijgen van het vermogen van spelers om bepaalde opdrachten uit te voeren en om in een bepaalde stijl te spelen.

Het idee van de psychologische test past in het streven naar voortdurende vernieuwing en verbetering van de perfectionist Sacchi, die ook heeft aangekondigd dat hij de trainingen van alle clubs van de Serie A wil bezoeken om te kijken of hij daar nog wat kan opsteken. De vragenlijsten zijn anoniem, ook voor de psychologen die ze moeten uitwerken. Alleen Sacchi zal weten welke speler bij welke vragenlijst hoort.

De spelers zelf moesten er soms om lachen, maar ze vroegen zich wel af wat de vraag of ze ooit soft drugs hadden gebruikt op de lijst deed. Met roken op zich heeft de bond geen probleem, want na de twee dagen training kreeg iedereen gisteren van bondsvoorzitter Matarrese een gouden aansteker mee.