In Estland dreigt regeringscrisis

TALLINN, 16 JAN. Premier Edgar Savisaar van Estland heeft gisteren gedreigd met zijn regering af te treden tenzij het parlement hem de bevoegdheden geeft die hij nodig zegt te hebben om de voedselcrisis te bestrijden. Een woordvoerder van Savisaar noemde de voedselsituatie in Estland gisteren “zeer kritiek”.

Het Estse parlement had zich al moeten uitspreken over Savisaars verzoek om extra bevoegdheden; de stemming is echter uitgesteld tot vandaag. In Estland zijn veel produkten - zoals brood, melk, kaas en boter - op de bon; niettemin zijn die produkten bijna nergens te vinden. Als gevolg van een tekort aan energie valt van tijd tot tijd de verwarming uit en is er geen warm water. Benzine is zo schaars dat de meeste automobilisten hun auto moeten laten staan en er op de luchthaven van Tallinn met uitzondering van internationale vluchten geen vliegverkeer mogelijk is.

Savisaar heeft het parlement gevraagd om speciale bevoegdheden voor de periode tot 1 juni. In die periode zou hij de mogelijkheid moeten krijgen de lonen te controleren, de handelwijze van bedrijven na te gaan en niet-Esten uit te wijzen als ze worden betrapt op economische misdrijven. Vorige week is al een aantal werknemers bij staatsbedrijven ontslagen wegens het hamsteren van voedsel en het vormen van prijskartels in de voedselsector.

De leider van de oppositionele christen-democraten in het Estse parlement, Mart Laar, weigerde gisteren in te stemmen met Savisaars verzoek. “De regering heeft ons een markteconomie, privatisering en een landhervorming beloofd. Daarvan is nog niets terechtgekomen. We hebben geen vertrouwen in de regering en het is tijd dat ze vertrekt”, aldus Laar. (AP)