Gullit dreigt met opstappen

MILAAN, 16 JAN. Ruud Gullit overweegt op te stappen bij AC Milan als zijn club nog meer buitenlanders contracteert. Hij zegt dat in een gesprek met het Italiaanse dagblad Gazetta dello Sport. Volgens Gullit spreekt hij mede namens Frank Rijkaard en Marco van Basten.

De aanvoerder van Oranje reageert met zijn uitlatingen op berichten dat AC Milan op het punt staat Deja Savicevic over te nemen van Rode Ster Belgrado. Dat zou de tweede Joegoslaaf worden van de Italiaanse club. AC Milan heeft Zvonimir Boban uitgeleend aan Bari.

Gullit vreest dat de Joegoslavische intocht zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van het Nederlandse trio. Italiaanse clubs in de Serie A mogen namelijk maar drie buitenlanders opstellen in competitiewedstrijden. Milan-baas Berlusconi kwam onlangs met het plan komend seizoen met twee teams aan de slag te gaan: één voor de nationale competitie en één voor een Europese.

Gullit wil tot het einde van het seizoen wachten met praten over een eventuele verlenging van zijn contract dat in juni 1993 afloopt. Als één van de Milanese Nederlanders geen nieuwe verbintenis tekent, zouden de anderen dat voorbeeld wel eens kunnen volgen, zegt de 29-jarige ex-PSV-er in Gazetta dello Sport. “We trekken veel met elkaar op en ieder van ons afzonderlijk wil weten wat de andere twee van plan zijn. Het is erg belangrijk geweest spelers van dezelfde nationaliteit bijeen te brengen. Dat hebben de resultaten de laatste jaren wel aangetoond. Het zou riskant zijn die balans te verstoren.”

Gullit heeft eerder verklaard dat hij Italië op zijn 30ste misschien de rug toekeert om nog enkele jaartjes in de nieuwe Japanse competitie zijn geluk te beproeven. De Engelse aanvaller Gary Lineker ging hem daarin onlangs voor. “Eén ding is zeker”, zegt hij in het Italiaanse dagblad. “Ik zal daar veel scoren met het hoofd. Al die Japanners komen bij mij maar tot borsthoogte.”