Gamsachoerdia in Georgië voor "mars op Tbilisi'

MOSKOU, 16 JAN. De verdreven Georgische president Zviad Gamsachoerdia is na meer dan een week verblijf in het buurland Armenië vanochtend teruggekeerd op Georgische bodem. Hij heeft tijdens een meeting van zijn aanhangers in het stadje Zoegdidi het “begin van de burgeroorlog” en een mars op de hoofdstad Tbilisi aangekondigd.

Dit meldt het Russische persagentschap TASS vanuit de Georgische hoofdsad Tbilisi. Gamsachoerdia was de afgelopen nacht met een door Georgië genationaliseerd vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot plotseling verdwenen uit zijn Armeense ballingsoord. Aanvankelijk was aangenomen dat de president, die vorige week was verdreven uit het parlementsgebouw in Tbilisi, was vertrokken naar de opstandige republiek Tsjetsjenië in de Noord-Kaukasus. TASS bericht nu echter, dat Gamsachoerdia naar de Georgische badplaats Soechoemi is gevlogen, en vandaar is doorgereisd naar Zoegdidi, ongeveer 250 kilometer van de hoofdstad Tbilisi.

Volgens TASS heeft Gamsachoerdia vanochtend aangekondigd Tbilisi te zullen heroveren, ten koste van een burgeroorlog. Op de meeting in Zoegdidi zou ook een delegatie uit Tsjetsjenië aanwezig zijn geweest. De machthebbers uit dit gebied hebben al eerder aangekondigd bereid te zijn Gamsachoerdia met de wapens te steunen, maar zullen zich volgens TASS niet direct in de strijd mengen. Overigens zijn de aanhangers van Gamsachoerdia van plan in het westen van de republiek een nieuwe onafhankelijke republiek, Megrelo-Abchazië, in het leven te roepen.