Colombiaan was eerder al bijna uit cel ontsnapt

AMSTERDAM, 16 JAN. Vorig jaar is in Arnhem ternauwernood voorkomen dat de dinsdag ontsnapte Colombiaan uit de gevangenis werd bevrijd. Volgens advocaat-generaal mr. R.J. Manschot van het Amsterdamse gerechtshof hadden een aantal lieden de tralies van zijn cel al doorgezaagd. Bewakers konden nog net voorkomen dat met een moker de ruit werd ingeslagen''.

Manschot vindt dat er veel te zeggen is voor het Nederlandse humane strafklimaat maar “bij dit soort zware jongens” werkt dat niet. Hij zegt dit in een reactie op de ontsnapping dinsdag uit Sittard van de Colombiaan die twee jaar geleden 2.658 kilo cocaïne naar IJmuiden heeft gesmokkeld.

De advocaat-generaal is “buitengewoon verbolgen” omdat er toen over de Colombiaan een gesprek is geweest met de directeur van het gevangeniswezen van het ministerie van justitie over de beveiliging van deze man waarvan bekend was dat die direkt contacten onderhield met drugsbaron Pablo Escobar. “Daarom is het onbegrijpelijk dat de man dan kennelijk op zo'n eenvoudige wijze kon worden bevrijd. Zet desnoods zijn cel van buitenaf onder stroom. En met wachttorens voorkom je in ieder geval dat mensen een laddertje tegen de muur zetten want wat nu is gebeurd is allemaal wel erg provinciaals en zeer beschamend. De bende waar deze man toe behoort betalen moeiteloos een miljoen gulden om zijn ontsnapping te regelen”, aldus Manschot.

Het openbaar ministerie in Haarlem noemt het eveneens “uiterst treurig” dat de 40-jarige Colombiaan de benen heeft kunnen nemen uit de gevangenis van Sittard.

De tot 16 jaar veroordeelde Colombiaan - een industrieel ingenieur - kon dinsdag ontsnappen omdat in de extra beveiligde inrichting waarin de man verbleef geen tralies voor een raam zaten.

De drie mannen die dinsdagavond werden aangehouden omdat ze ervan worden verdacht de bevrijding te hebben georganiseerd, hebben tot nu toe geen verklaring afgelegd. Er is alleen een kassabon gevonden van de aanschaf van de ladders waarmee over de muur is geklauterd. Mochten ze schuldig worden bevonden dan is de maximale straf die ze voor de hulp bij ontsnapping kunnen krijgen twee jaar gevangenis.

Het ministerie van justitie wijt de opmerkingen van de Sittardse politie over de gebrekkige veiligheid van de gevangenis aan “de schrik, het is een eerste reactie”, aldus een woordvoerster van het departement. Vandaag en morgen buigt de justitiële Werkgroep herijking beveiliging zich over maatregelen die het vooral moeilijker moeten maken om gedetineerden van buitenaf te bevrijden.

Vanaf 1988 is een dalende tendens te zien in het aantal ontsnappingen. Volgens Justitie door de bouwtechnische aanpassingen die toen gedaan zijn.