Chevron schrapt 2500 banen, vestiging Texas wellicht dicht

SAN RAMON (Californië), 16 JAN. Het olieconcern Chevron moet in de Verenigde Staten 2.500 banen schrappen, ofwel 5 procent van zijn personeelsbezetting. President-directeur Kenneth Derr van Chevron maakte dit gisteren bekend als onderdeel van een plan om de produktiekosten van het concern drastisch te verlagen en de concurrentiepositie te verstevigen.

Derr kondigde nog een toekomstige extra vermindering van 500 banen bij Chevron aan door inkrimping van activiteiten bij de raffinaderij in Port Arthur, Texas. Mogelijk zal zelfs het hele raffinaderijcomplex moeten worden gesloten omdat de kosten voor modernisering te hoog zijn, waardoor in totaal 1.600 banen op de tocht komen te staan.

Volgens Derr zal Chevron over het vierde kwartaal van 1991 270 miljoen dollar aan voorzieningen inboeken voor de vermindering van de produktie en het aantal personeelsleden in Port Arthur. De winst van Chevron is de eerste negen maanden van vorig jaar met 18 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode in 1990, tot 1,25 miljard dollar. De omzet steeg echter met 6 procent tot 30,6 miljard dollar, waardoor Chevron qua omzet na Exxon en Mobil de derde oliemaatschappij van de Verenigde Staten is geworden.

Volgens Derr hebben externe factoren zoals de lage aardgasprijzen, smalle winstmarges voor de raffinage en een verminderde vraag naar olieprodukten als gevolkg van de recessie de financiële resultaten onder druk gezet.

Chevron zal, zoals de meeste Amerikaanse olieconcerns, een aantal kleinere "niet-strategische' belangen in de oliewinning in de VS afstoten om geld vrij te maken voor grotere exploratieprojecten in het buitenland. Het Amerikaanse Petroleum Instituut maakte gisteren bekend dat de olieproduktie in 48 staten (exclusief Alaska) nu op het laagste niveau in ruim 40 jaar staat. De meeste grote Amerikaanse olievelden raken geleidelijk aan uitgeput, terwijl de winning in nieuwe velden wordt vertraagd door milieubezwaren. (UPI/Reuter)