Capriati is gereed voor eerste grand-slamzege

MELBOURNE, 16 JAN. Jennifer Capriati speelde vandaag in Melbourne weliswaar niet een van haar beste partijen tegen de voor Frankrijk uitkomende Nederlandse Noëlle van Lottum, maar desondanks durfde de vijftienjarige Amerikaanse te beweren dat ze klaar is voor haar eerste grand-slamoverwinning. Capriati, vorig jaar op Wimbledon en Flushing Meadow de jongste halve finaliste uit de historie van beide toernooien, baseert dat optimisme op haar toegenomen ervaring.

Capriati heeft vorig jaar 's werelds nummer één Monica Seles al een keer verslagen en is ervan overtuigd goed te zijn voorbereid. “Ik kan de spanning beter aan”, zei ze na de 6-3, 6-4 overwinning in de tweede ronde van het open Australische tenniskampioenschap. Na het terugtrekken van de drievoudige winnares Steffi Graf, die zich ziek afmeldde, wordt Capriati's grootste hindernis naar de eindstrijd de als derde geplaatste Gabriela Sabatini, die de Canadese Patricia Hy met tweemaal 6-1 van de baan veegde. Dat ging aanzienlijk gemakkelijker dan de wijze waarop Capriati het tegen Van Lottum, 145ste op de ranglijst, had. Na de 6-3 winst in de eerste set, liep het bij 4-1 in de tweede ineens aanzienlijk stroever voor de Amerikaanse. Van Lottum vocht terug tot 5-4, voordat het einde van de partij met 6-4 werd gehaald.

Vandaag verdwenen de Kroatische tennisploeg, Goran Ivanisevic en Goran Prpic, beiden in de tweede helft geplaatst, en ook Guy Forget van het strijdtoneel. De Fransman werd door Christian Bergström verslagen. Forget was niet op zijn best, Bergström wel. In die situatie kon de Fransman gewoon niet vergeten dat zijn elleboog niet honderd procent is, waar zowel zijn service als zijn backhand onder lijdt. De Zweed, die in 1990 op Wimbledon in de vierde ronde Forget al eens had verslagen, merkte het en zocht voortdurend het minst sterke punt van de Fransman.

“Er zijn betere spelers dan hij”, verzuchtte Forget, “maar hij is zo constant. Het is zo'n vechter, hij maakt bijna geen fouten. Hij is typisch één van die spelers, die het peil van zijn tegenstander omlaag haalt, niet met de machtige winners van Lendl of Becker maar door zijn regelmaat.”

Bergström was niet alleen de betere door zijn regelmaat, maar ook in de opslag, maakte dus iets minder fouten en haalde vooral de belangrijke punten binnen in de partij die vier sets en iets meer dan drie uur vergde.

Ivanisevic werd het slachtoffer van zijn temperament. Tegen Aaron Krickstein wilde hij zijn off-day met wilskracht compenseren, maar het leidde vooral tot overhaast, bijna paniekerig spel. Hij reageerde zijn onvrede af door een bal het publiek in te jagen, wat hem op een waarschuwing kwam te staan, maar de frustratie werd alleen maar groter toen hij in de tweede set Kricksteins service brak, daaruit moed putte maar uiteindelijk toch ten onder ging: 6-2, 7-5, 6-1.

Zijn landgenoot Goran Prpic, eveneens gesteund door een enorme afvaardiging van de 60.000 mensen tellende Kroatische gemeenschap in Melbourne, kwam tegen Malivai Washington niet tot grote daden: 6-2, 6-4, 6-3.

Wimbledon-winnaar Michael Stich kampte in zijn partij tegen de grillige Zweed Jonas Svensson met een gevoelloze arm. “Het voelde aan als een slapende arm”, zei de Duitser die de oorzaak zocht in de nasleep van een elleboogblessure waarvan hij drie maanden geleden last had. Vooral Stich met zijn service-volley spel had last van draaiende wind, maar won : 6-4, 6-1, 1-6 en 6-4. (AP/Reuter)