Beleggers wachten af na recordrace op iets hoger Damrak

AMSTERDAM, 16 JAN. Na de verbazingwekkende recordrace van gisteren wachtten de meeste beleggers vandaag af of de stijging van de Amerikaanse dollar en de euforie op Wall Street zullen doorzetten. Hoogovens en DSM vielen op door respectievelijk de "magische' vijftig en honderd gulden grens te doorbreken.

AMSTERDAM De Amsterdamse aandelenkoersen openden vanmorgen verdeeld, de omzetten bleven beperkt. Na de recorddag gisteren - 1,2 miljard gulden omzet - kwamen de meeste beleggers even op adem. De koersen schoten gisteren over de volle breedte ruim twee procent omhoog. Vandaag bleef de winst van de EOE-index klein. Om 13.00 uur noteerde de EOE-index 0,25 punt hoger op 291,73 punten.

Beleggers wachten in spanning af of Wall Street de opmerkelijke recordrace van de afgelopen dagen kan volhouden. “Er is angst dat de stijging van de koersen de afgelopen dagen te snel is gegaan. Beleggers zijn bang voor een technische correctie en wachten daarom nu even af”, aldus een handelaar vanmorgen.

Vanuit de Optiebeurs kwam vandaag vraag van handelaren die hun short-posities moesten afdekken. De meesten zagen zich gedwongen de "beloofde' aandelen die zij nog niet bezaten uiteindelijk tegen een hogere koers te kopen. De expiratie van de januari opties, die morgen plaats heeft, zorgde eveneens voor wat extra vraag op de effectenbeurs.

De dollar, die omstreeks het middaguur vrijwel onveranderd 1,82 gulden noteerde, zette de internationale fondsen iets onder druk. Volgens handelaren lag de oorzaak daarvoor in de lichte daling die de Amerikaanse munt vanmorgen bij opening te verwerken kreeg.

Hoogovens was vanmorgen opvallend sterk en schoot door de "magische' vijftig gulden grens. De afgelopen dagen is de opmars van het aluminium- en staalconcern niet te stuiten. Beleggers die begin januari in het fonds stapten, prijzen zich gelukkig. Op 6 januari lag de koers nog op 41,70 gulden. Vandaag noteerde Hoogovens een winst van twee kwartjes en kwam op 50,40 gulden.

In de markt wordt gezocht naar een oorzaak voor de stijging van Hoogovens. Maar meer dan een meevallende mededeling dat “het nog veel erger had gekund” met de voorspelling over de resultaten voor het komende jaar kwamen de meesten niet.

De Optiebeurs maakte vandaag bekend dat ABN Amro het afgelopen jaar het grootste deel in de totale omzet op de optiebeurs heeft gehad. Het marktaandeel van de gefuseerde banken bedroeg 22,35 procent van de totale omzet op de optiebeurs. Een jaar daarvoor lag dat nog op 21.09 procent. ABN Amro won vanmorgen twee dubbeltjes op 45,20 gulden.

DSM brak door de honderd gulden grens heen. Het chemieconcern zet de opmars richting branchegenoot Akzo door. Het gat tussen beide concerns groeide het afgelopen jaar steeds verder. Nu de opmars van Akzo, ontstaan na de nieuwjaarsrede van topman Loudon, lijkt stilgezet kan DSM verder opklimmen. Vanmorgen schoot DSM negen dubbeltjes omhoog naar 100,10 gulden. Akzo verloor vier dubbeltjes op 137,20 gulden.

Automatiseerder HCS, waarvoor volgens onbevestigde berichten een reddingsplan zou worden uitgewerkt, was vandaag net als de afgelopen dagen vast. Het aandeel trok kort na opening een kwartje aan tot twee gulden.

NEW YORK Wall Street brak ook gisteren weer een record. Bij extreem grote omzetten schoot het Dow Jones industrieel gemiddelde ruim 12 punten omhoog naar 3.258,50 punten, een nieuw "all time high'. Volgens analisten is de koerswinst op de Amerikaanse beurs nog lang niet ten einde. Gisteren lagen vooral de cyclische waarden goed in de markt. De geneesmiddelenfondsewn werden de dupe van de opmars van de cyclische fondsen.

LONDEN De aandelenkoersen op de Londense beurs openden vanmorgen hoger met de financiële waarden voorop. Winstnemingen zetten de markt in de loop van de morgen nog onder druk maar aan het begin van de middag noteerden de meeste koersen hoger. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 20,8 punten hoger sloot op 2.537,1 punten, noteerde omstreeks het middaguur 0,7 punt hoger.

FRANKFURT Na de opleving gisteren bouwden de aandelenkoersen op de Duitse beurs vandaag een rustpauze in. Gisteren bereikte de Dax-index het hoogste punt sinds de zomer van 1991. Winstnemingen drukten de koersen in Frankfurt. Volgens handelaren wachten de meeste beleggers af wat er de komende dagen gaat gebeuren op Wall Street. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 38,97 punten hoger sloot op 1.667,5 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,56 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager. Verkoop gerelateerd aan de expiratie van de weekopties morgen en winstnemingen na de winst van gisteren drukten de stemming. Nu het einde van het Japanse fiscale jaar nadert stellen Japanse institutionele beleggers zich afwachtend op. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 162,94 punten lager op 21.612,19 punten.

Foto: NEW YORK - De beursvloer van de New York Stock Exchange in de laatste minuten voor de sluiting van gisteren. Het Dow Jones-koersgemiddelde voor industrie-aandelen steeg de afgelopen zes dagen naar recordhoogte.(Foto AP)