BBC wil vergoeding programmagegevens

AMSTERDAM, 16 JAN. Dag- en nieuwsbladen moeten vanaf 1 februari de BBC een vergoeding van 500 pond (ruim 1600 gulden) per titel per jaar betalen voor de publikatie van programmagegevens.

Dat heeft het ANP de dagbladen laten weten. Ook de bladen van de binnenlandse omroepverenigingen moeten de vergoeding gaan betalen. Het is de eerste keer dat een buitenlandse publieke omroep in Nederland vraagt om een auteursrechtelijke vergoeding. Het ANP noemt het verlangen van de BBC niet reëel. In feite wordt promotie gemaakt voor het televisiestation en zou een vergoeding voor de dagbladen eerder op zijn plaats zijn, volgens het ANP, dat vreest dat nu ook andere omroepen vergoedingen zullen gaan vragen. Pogingen via de NOS de BBC tot heroverweging te brengen zijn op niets uitgelopen.