Weer wijnschandaal in Italië

ROME, 15 JAN. In Italië is opnieuw een wijnschandaal uitgebroken nadat de carabinieri vier miljoen liter rode en witte wijn in beslag hebben genomen die was behandeld met een giftig en kankerverwekkend pesticide. Gistermorgen in alle vroegte zijn vier mensen gearresteerd.

“We zijn op het goede moment gekomen”, zei kolonel Basilio Viola, commandant van de speciale eenheid die toezicht moet houden op de kwaliteit van levensmiddelen. Hij zei dat waarschijnlijk nog geen van de flessen wijn in de winkel terecht is gekomen.

Het gaat om wijn van de soorten Pinot, Merlot en Recioto, die zijn vervaardigd door vijf wijnhuizen in het noordoosten van het land. Het drinken van deze wijn in grote hoeveelheden kan levensbedreigend zijn. Normale consumptie kan leiden tot maagklachten, duizeligheid en misselijkheid.

Het nieuwe schandaal is een zware klap voor de Italiaanse wijnindustrie. Italië is de grootste wijnproducent van Europa, maar de reputatie van Italiaanse wijnen is aangetast door het methanol-schandaal in 1986. Negentien mensen werden gedood en zeker elf werden blind doordat het alcoholpercentage van wijn kunstmatig was verhoogd met methylalcohol. Deze fraude werd gepleegd in andere wijngebieden in Noord-Italië, voornamelijk Piemonte en Alto Adige. Zes hoofdrolspelers in dit schandaal zijn afgelopen vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien tot zestien jaar.

Naast de vier wijnbouwers die gisteren zijn gearresteerd zoekt de politie nog naar twee anderen die een rol spelen in dit schandaal. Een kleine hoeveelheid goede wijn werd versneden met wijn van lagere kwaliteit, die eigenlijk was bedoeld om azijn van te maken of te destilleren tot grappa. Om te voorkomen dat deze versneden wijn zou verzuren, werd er het pesticide methyl-isothiocyanaat bijgedaan, een stof die vijftien jaar geleden werd verboden omdat zij gevaarlijk is voor de gezondheid. Het middel wordt in de landbouw gebruikt tegen ongedierte op gewassen.

Het was de bedoeling de zo verkregen wijn tegen afbraakprijzen van soms (omgerekend) 1,20 gulden per liter te verkopen in supermarkten en bars in noordoost-Italië. “Een nieuwe methanol-affaire is vermeden”, zei minister van gezondheid De Lorenzo.

Bij de wijn die in beslag is genomen gaat het om de volgende fabrikanten: Enotechnica Vicentina uit Montebello, Rampon uit Selvarese Santa Croco, Azienda Vinicola Poli van de broers Giovanni en Silvano Poli in Gambellara, Chiarello uit Brendola en Costoza uit Longare.

landbouw, maar het is ook het landbouwprodukt waarmee het meest wordt geknoeid. Vorig jaar is 350.000 liter wijn in beslag genomen.