Wall Street en dollar veroorzaken euforie op Damrak

AMSTERDAM, 15 JAN. De euforische stemming waarin de handel op de Amsterdamse effectenbeurs gisteren verkeerde, werd vandaag nog uitbundiger. De sterke opmars van de dollar en het nieuwe record op Wall Street veroorzaakten op alle Europese beurzen hogere koersen.

AMSTERDAM Op het Beursplein kan het niet op. Na het stille en zeer matige jaar 1991 spreken beurshandelaren opgewekt dat het “tot nu toe een fantastisch beursjaar is”. Vandaag, na nauwelijks een halve maand handel, trokken de aandelenkoersen onder invloed van records op Wall Street en de sterke dollar verder aan. De EOE-index, die gisteren 2,43 punten hoger sloot, noteerde om 13.00 uur 5,43 punten hoger, een winst van 1,9 procent.

Over een breed front trokken de aandelenkoersen vanmorgen aan. Op een enkele uitzondering na noteerden alle fondsen hoger. De meeste winst werd gepakt door de dollargevoelige fondsen. Deze "dollarfondsen' - ondernemingen die een groot del van hun omzet in dollars maken - zien hun inkomsten stijgen nu de Amerikaanse munt steeds meer waard wordt. Aan het begin van de middag noteerde de dollar iets meer dan 1,82 gulden.

Fondsen met een notering op Wall Street pakten de meeste winst. Koninklijke Olie won maar liefst 4,10 gulden op 149,30. Unilever ging 5,20 gulden omhoog naar 185,10 gulden. Philips trok zeven dubbeltjes aan tot 30 gulden. KLM werd zes dubbeltjes meer waard op 41,60 gulden. Hoogovens trok 2,20 gulden door naar 49 gulden.

“Alles wordt hier op dit moment positief uitgelegd. Iedereen is in een juichstemming”, zo verwoordde een handelaar vanmorgen de stemming op de beurs. Het bericht dat ECT en Pakhoed over samenwerking praten werd positief opgevat voor alle partijen. Internatio-Müller (IM) en Nedlloyd, die beide op dit moment een belang van 44 procent in ECT hebben, zouden dit belang willen afstoten. Beleggers zien dit - zeker in deze markt - als een positief signaal. “Concentratie op de kernactiviteiten bij zowel IM als Nedlloyd wordt positief ontvangen door beleggers”, aldus een hoekman vanmorgen. Nedlloyd won 1,70 gulden op 58 gulden. IM sprong twee kwartjes omhoog naar 61 gulden.

In de financiële hoek deden de aandelen het eveneens goed. ABN Amro trok 0,80 gulden aan naar 44,90 gulden. De verzekerbank ING was een gulden beter op 48,20 gulden. Verzekeraar Aegon steeg 1,40 gulden op 126,60 gulden.

In de voedings- en genotmiddelensector bleef bierbrouwer Heineken gevraagd. In de hogere markt werd het aandeel voor een gulden hoger uit de markt genomen op 165 gulden. Handelaren konden voorlopig niets anders dan de aloude geruchten over samenwerking met Philip Morris als oorzaak achter de koersstijging aangeven. Drankproducent Bols klom in het kielzog van Heineken twee kwartjes naar 45,10 gulden. Het voedingsmiddelenconcern Wessanen werd voor beleggers 1,10 per aandeel meer waard. Aan het begin van de middag noteerde Wessanen 84,40 gulden.

Automatiseerder HCS trok de opgaande lijn vandaag door. Het "dobbeltjesaandeel' trekt al enkele dagen speculatieve beleggers die elkaar lijken aan te steken. HCS bereikte vanmorgen zelfs een koers van twee gulden, een winst van vier dubbeltjes ten opzichte van gisteren. Een dezer dagen komt het bedrijf met, naar eigen zeggen, belangrijk nieuws.

Hoewel minder dan op de hoofdmarkt lag de lokale markt er toch zeer vriendelijk bij. De sterkste stijging, 8,4 procent, was daar weggelegd voor het computerfonds Tulip dat op 22 gulden terecht kwam.

NEW YORK Na amper een week rust stortten de aandelenkoersen op Wall Street zich gisteren in een nieuwe koersrally die resulteerde in een "all time high' van de Dow Jones. Het Dow Jones industrieel koersgemiddelde sloot ruim zestig punten hoger (bijna twee procent) op 3.246,20 punten. Handelaren spraken van een “sneeuwbaleffect”. Beleggers stappen op dit moment massaal in de aandelenmarkt omdat daar meer rendement te halen is dan op de obligatiemarkt.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen hoger na de recordwinst op Wall Street al bleef de koerswinst in vergelijking met de overige Europese beurzen beperkt. Gebrek aan volume en winstnemingen door beleggers drukten de opgewekte stemming enigszins. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 26,2 punten hoger sloot op 2.516,3 punten, noteerde omstreeks het middaguur 21,3 punten hoger.

FRANKFURT Na een sterke start onder invloed van de recordkoersen op Wall Street zakten de Duitse aandelenkoersen vanmorgen iets terug. De winst van het koersgemiddelde bleef desalniettemin bijna twee procent. Hoop over een daling van de Duitse rente later dit jaar zorgde voor extra optimisme. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 5,86 punten hoger sloot op 1.628,53 punten, noteerde omstreeks het middaguur 30,96 punten hoger.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio bleef vandaag in verband met een nationale feestdag gesloten.