Vlaanderen: spijkers tegen spookrijders

BRUSSEL, 15 JAN. Vlaanderen wil drastische maatregelen nemen om spookrijders te weren van snelwegen. Op opritten worden strippen met uitstekende spijkers neergelegd; automoblisten die in verkeerde richting passeren, rijden hun banden aan flarden.

Voorlopig gaat het nog om proefnemingen. Op 20 plekken, vooral in Oost-Vlaanderen, zullen de strippen met neerklappende pinnen worden aangebracht op het wegdek. Volgens verkeersminister Sauwens van Vlaanderen bestaat geen duidelijk profiel van "spookrijder'. Er zijn chauffeurs die zich gewoon vergissen en een afrit voor een oprit aanzien, maar ook dronkenschap, zelfmoordneigingen en weddenschappen spelen een rol. Uit Duits onderzoek blijkt dat 36 procent van de spookrijders dronken achter het stuur zit, terwijl 29 procent bewust de verkeerde rijrichting neemt.

In België is vorig jaar de aandacht gevestigd op het verschijsel spookrijden door een ongeval waarbij vijf mensen het leven lieten. De spookrijder die dat ongeluk veroorzaakte, was 80 jaar. Maar uit gegevens van de politie blijkt dat spookrijders vooral te vinden zijn in de leeftijdscategorie van 40 tot 60 jaar.

Minister Sauwens kondigde gisteren ook scherpere controlemaatregelen aan tegen vrachtwagens die te zwaar zijn beladen. Die laten letterlijk te veel sporen achter en vernielen daarmee het wegdek.