v.d. Broek in Syrië: beleid Israel hindert vredesproces

DAMASCUS, 15 JAN. Het zou een “enorme doorbraak” in het vredesproces in het Midden-Oosten betekenen als Israel zijn huidige nederzettingenbeleid zou opgeven. Dat heeft minister Van den Broek gisteren gezegd na afloop van een gesprek in Damascus met zijn Syrische collega Farouk al-Shara'. Van den Broek maakt een vijfdaagse reis in het Midden-Oosten.

De voortzetting van het nederzettingenbeleid op de westelijke Jordaanoever door Israel “drukt als een zware last op het vredesproces”, aldus de minister. Israel zou meer begrip moeten hebben voor de last die deze politiek voor het vredesproces betekent, aldus Van den Broek. Volgens de minister zijn de EG en de VS “druk doende om iets te doen aan het obstakel van het nederzettingenbeleid”. Voor de veiligheid van Israel is het beleid van kolonisatie van de bezette gebieden volgens de minister niet nodig.

Gisteren had Van den Broek ook een ontmoeting met president Assad. De president gaf de garantie dat in een vredesregeling niet voorbij zal worden gegaan aan de veiligheidsbehoefte van Israel. De president zei bereid te zijn, wanneer de teruggave van de Golanhoogten aan Syrië wordt besproken, met garanties voor Israel te komen.

Vandaag zou Van den Broek in de Jordaanse hoofdstad Amman spreken met koning Hussein. Morgen gaat de minister naar Jeruzalem, voor ontmoetingen met zijn Israelische collega Levy en premier Shamir.

Onze correspondent voegt hier aan toe: Volgens radio Israel staat de minister daar een koele ontvangst te wachten, omdat de Israeli's het niet eens waren met de "te harde' en "eenzijdige' rede die Van den Broek hield bij de opening van de Midden-Oosten-conferentie.