Unilever koopt Hongaars ijsbedrijf

Unilever wordt eigenaar van de activiteiten op het gebied van consumptie-ijs van de Hongaarse staatszuivelonderneming VMTV.

Het is de eerste acquisitie van Unilever in Hongarije. Over de aankoopprijs zijn geen mededelingen gedaan.

De overname omvat behalve een fabriek in Veszprem, 120 kilometer ten zuidwesten van Budapest, het landelijke distributie-apparaat. Unilever zal hierin in eerste instantie 750 miljoen forint (ongeveer 16 miljoen gulden) investeren. De produktiecapaciteit van de ijsfabriek - de eerste in Centraal-Europa - moet in 1993 zijn vervijfvoudigd. Unilever sloot in het najaar van 1990 een overeenkomst met VMTV op basis waarvan ijs van het Unilever-merk Eskimo werd geïmporteerd, voornamelijk uit Oostenrijk. De twee partners verkochten vorig jaar samen drie miljoen liter ijs in Hongarije, ongeveer tien procent van de totale consumptie en eenderde van de consumptie van industriëel bereid ijs. Het grootste deel bestond uit gemporteerd ijs.

In de ijsactiviteiten van VMTV en Unilever in Hongarije zijn op het ogenblik ongeveer 200 mensen werkzaam, waarvan vijfig in de fabriek in Veszprem. Unilever voorziet een sterke groei van de afzet in Hongarije. Per hoofd van de bevolking wordt daar op het ogenblik minder dan een liter industrieel bereid ijs per jaar geconsumeerd tegen bijvoorbeeld 5,3 liter in het buurland Oostenrijk.