"Stop export marteltuig'

LONDEN, 15 JAN. De organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International heeft vandaag een oproep gedaan aan de Britse regering om de export van voorwerpen die gebruikt worden voor marteling en politieke moorden, te staken.

Volgens een rapport van Amnesty heeft het Verenigd Koninkrijk de afgelopen tien jaar metalen beenklemmen, een elektronische martelkamer en galgen geëxporteerd naar landen die het niet zo nauw nemen met de rechten van de mens. Het rapport maakt melding van beenklemmen uit Birmingham die in gevangenissen in Malawi gebruikt worden bij marteling, en van een Brits bedrijf dat een elektronische martelkamer, bijgenaamd "House of Fun', in Dubai had geïnstalleerd had. De martelkamer was zo ontworpen dat gevangenen bang konden worden gemaakt en gedesoriënteerd konden raken, zonder dat sporen van lichamelijk letsel achterbleven. In de oproep eist Amnesty een wet die een einde moet maken aan het fabriceren van “voorwerpen die alleen gebruikt kunnen worden voor marteling, of andere wrede en mensonterende praktijken, of voor executie”. Amnesty wil ook dat de Britse regering een einde maakt aan de export van militair materieel en militaire training. Volgens het rapport heeft Groot-Brittannië tussen 1979 en 1990 aan 110 landen militaire training gegeven. (Reuter)