Sterke opmars dollar, record op Wall Street

AMSTERDAM, 15 JAN. De Amerikaanse dollar werd vanmorgen zeven cent duurder. Rond het middaguur noteerde een dollar 1,83 gulden. De Amsterdamse effectenbeurs volgde het nieuwe koersrecord op Wall Street. De EOE-index kwam op het hoogste niveau sinds augustus 1990.

De dollar zette vandaag de opmars voort. Nadat de Amerikaanse munt gisteren op 1,76 gulden was gesloten was, stootte de dollar vanmorgen door. De huidige koers ligt liefst dertien cent boven de koers van een week geleden. Handelaren noemden als belangrijkste oorzaak voor de hoge dollar de dreiging van een staking in de Duitse staalindustrie. De positie van de D-mark verzwakte daardoor.

Volgens analisten speelt de koopkrachtpariteit van de dollar ten opzichte van de gulden eveneens een grote rol bij de stijging van de Amerikaanse munt. Volgens de zogenoemde Big Mac-index - een index die het prijsverschil berekent tussen een broodje hamburger in de VS en een zelfde broodje in Nederland - ligt de koers van de dollar nog steeds te laag. Volgens de index zou de dollar de komende dagen zelfs moeten stijgen tot een koers rondom twee gulden.

Op de Amsterdamse effectenbeurs trokken de koersen vanmorgen over een breed front aan. De EOE-index steeg 2,3 procent procent naar 292,54 punten. Dat niveau was sinds de invasie van Irak in Koeweit in augustus 1990 niet meer bereikt. Ook in Frankfurt schoten de koersen ruim twee procent omhoog. Op de beurs van Londen was de winst met iets minder dan een procent bescheiden.

Naast de hogere dollar vormde het recordslot op Wall Street gisteren een belangrijke oorzaak van de hogere koersen op de Europese beurzen. Na een korte pauze van enkele dagen veroorzaakte een nieuwe koopgolf op de Amerikaanse effectenbeurs gisteren een "all time high' van het Dow Jones koersgemiddelde. De Dow Jones steeg bij hoge omzetten ruim zestig punten (bijna twee procent) en kwam op 3.246,20 punten terecht. Het oude record stamde van amper een week geleden.

Handelaren op Wall Street spraken gisteren van een “sneeuwbaleffect”. Beleggers stortten zich massaal op de Amerikaanse aandelenmarkt in de hoop aan te kunnen klampen aan de recordrace. Veel beleggers verkopen hun obligaties en stappen over op aandelen. Door de recente discontoverlaging van de Amerikaanse Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, is het rendement op obligaties gedaald. Aandelen zijn op dit moment een aantrekkelijk alternatief.