Steinway bouwt Boston-piano's bij Kawai

NEW YORK, 15 JAN. Steinway zal een nieuwe, massa-geproduceerde piano bouwen bij de Japanse muziekinstrumentenbouwer Kawai. Steinway Musical Properties, de holding waarvan pianobouwer Steinway & Sons een onderdeel vormt, heeft daartoe gisteren in New York de oprichting van een nieuwe dochter, de Boston Piano Company, aangekondigd.

De nieuwe piano, die Steinway zelf zal ontwerpen, is alleen te koop bij Steinway-dealers. Het nieuwe ontwerp is breder en heeft een grotere klankkast dan de meeste piano's van die maat.

Steinway zei de piano's in Japan te bouwen omdat de benodigde produktiecapaciteit in de Verenigde Staten niet voorhanden was. Kawai domineert, samen met de Japanse instrumentenmaker Yamaha, de wereldmarkt voor piano's in de midden- en hogere kwaliteitsklasse. Yamaha is de grootste pianobouwer van de wereld.

Steinway, dat eigendom is van drie Amerikaanse zakenlieden, kondigde vorig jaar al aan met Kawai te willen samenwerken. Daarop ontstonden geruchten dat Steinway zijn eigen piano's in massa-produktie zou laten maken in Japan. Dat zou een bedreiging vormen voor de 155 jaar oude reputatie van Steinway & Sons als bouwer van handgemaakte piano's in Duitsland en de Verenigde Staten.

Bob Dove, directeur van Boston Pianos, beklemtoonde gisteren dat de piano's geen Steinway's zullen zijn. “Het is geen project van Steinway & Sons. We willen niet dat Steinway & Sons van hun missie worden afgeleid en die is: het bouwen van de beste piano ter wereld”, aldus Dove. De Boston-piano's zullen ongeveer de helft kosten van een Steinway piano. (Reuter)