Spelen "live' op supertelevisie

BRUSSEL, 15 JAN. Een consortium van Europese omroepen zal tijdens de Olympische winterspelen in het Franse Albertville 210 uur uitzenden in High Definition Television, HDTV. Omdat dergelijke toestellen pas in 1994 op de markt komen, kunnen de experimentele uitzendingen worden gevolgd op 50 daartoe speciaal ingerichte locaties.

In Nederland zal vanaf 8 februari een select gezelschap van politici, ambtenaren en televisiemakers in Den Haag, Eindhoven en Hilversum getuige kunnen zijn van het eerste grootschalige publieke experiment met de nieuwe Europese televisienorm, HDMAC. De mogelijke records van Albertville zullen zowel in HDMAC als in de gebruikelijke vorm te zien zijn. Ongeveer 350 omproepmedewerkers zullen in Frankrijk gebruik maken van nieuwe opname-apparatuur, die voor het eerst langdurig aan winterse omstandigheden wordt blootgesteld. Voor het experiment staan 35 HD-televisiecamera's en 30 HD-videorecorders ter beschikking.

Ook de zomerspelen in Barcelona en de wereldtentoonstelling Expo 92 in Sevilla zullen zowel in de oude als in de nieuwe technologie te zien zijn. Tegen de zomer moeten er in Europa duizend HDTV-toestellen zijn opgesteld. Dan kan ook het grote publiek kennismaken met de televisiebeelden van de toekomst op gemakkelijk toegankelijke plaatsen, zoals de vertrekhal van Schiphol.

Pag 17:

Philips: prijs ontvangers zal snel dalen

Inmiddels komt ook de produktie op gang van de voorloper van de HDMAC-ontvangers, de breedbeeld-televisies, ofwel, D2mac-televisies. Volgens P.W. Bögels, directeur bij Philips consumentenelektronica, zullen er tegen het einde van het jaar tussen 50.000 en 60.000 D2Mac-ontvangers in Europa verkocht zijn. De toestellen, vorig jaar geïntroduceerd, bieden een verbeterd geluid en een beeldformaat vergelijkbaar met het formaat in de bioscoop, maar nog niet de verbeterde beeldkwaliteit.

De ontvangers, bij introductie tussen 9.000 en 10.000 gulden, zullen snel in prijs dalen, voorspelde Bögels. Het Finse Nokia heeft de prijzenoorlog al ingezet door een breedbeeldontvanger aan te kondigen met een introductieprijs van tussen 7.000 en 8.000 gulden. De toestellen van Nokia komen tegen het einde van de maand in Groot-Brittannië op de markt.

Philips en Thomson hebben de MAC-technologie met steun van de EG en de nationale overheden ontwikkeld om te voorkomen dat het Japanse MUSE-systeem de wereldtelevisiemarkt zou gaan domineren. Ook de Japanners zullen met hun systeem in Albertville uitzendingen verzorgen. In Japan wordt dagelijks 8 uur uitgezonden in het nieuwe systeem.

In Japan heerst momenteel grote verwarring over de toekomstige koers van HDTV. Ken Iwaki, vice-president van Sony liet onlangs in de Wall Street Journal weten dat Sony hoge verwachtingen had van HDTV en daarom miljarden yen in de ontwikkeling ervan heeft gestoken. Nu twijfelt Iwaki of die investeringen wel tijdig terugverdient kunnen worden.

Het MUSE-systeem heeft een groot nadeel vergeleken met de Europese strategie: de nieuwe Japanse uitzendingen kunnen niet op traditionele Japanse televisies worden ontvangen. Het Europese systeem biedt dat voordeel wel. Inmiddels wordt in Japan gezocht naar mogelijkheden de bestaande televisies met behulp van een zogenoemde decoder alsnog geschikt te maken voor de uitzendingen van de toekomst.

Eind december schaarden de Europese ministers verantwoordelijk voor telecommunicatie zich na maanden geruzie achter een richtlijn die HDMAC uitroept tot de Europese televisienorm van de toekomst. Philips is achter de schermen nog steeds druk doende de coalitie van Europese bedrijven die HDMAC actief ondersteunen te versterken. Inmiddels hebben twee opponenten, de Duitse omroepfederatie ARD en de Luxemburgse satellietexploitant Astra, te kennen gegeven toe te willen treden tot de Europese consortia die de introductie van HDTV voorbereiden.

De Europese uitzend-experimenten worden verzorgd door de gezamenlijke Europese omroepen en een vorig jaar opgericht Europees consortium, Vision 1250.