Schandaal treft links Israel

TEL AVIV, 15 JAN. De Nationale Religieuze Partij van Israel dringt er bij de politie op aan te onderzoeken of personen die in een biografie over het onstuimige leven van wijlen de legendarische bohémien Dan Ben-Amots worden genoemd alsnog voor de rechter kunnen worden gedaagd. De biografie van de hand van Amnon Danker onder de titel "Dan Ben-Amots, de mens en het beest in de mens' is reeds enkele dagen het heetste onderwerp van gesprek en van media-beschouwingen.

Dan Ben-Amots, schrijver, artiest en humorist en vroeger het idool van veel linkse Israeliërs, wilde door zijn levensstijl de vrijgevochten jonge tsaber (in Israel geborene) zijn, hoewel zijn wieg in Polen stond. In Dankers biografie komt hij echter als een pervers mens uit de verf. Vlak voor hij enkele jaren geleden stierf vertrouwde hij zijn biograaf toe dat hij op 13-jarige leeftijd een incestueuze verhouding had met zijn moeder. Dat verklaart volgens Danker de seksuele honger van de fysiek imponerende Dan Ben-Amots.

De biografie schokt in het bijzonder omdat Dan Ben-Amots naarmate hij vergrijsde zijn seksuele voldoening bij steeds jongere vrouwen, tot meisjes van twaalf jaar toe, zou hebben gezocht. Oudere vriendinnen van Dan Ben-Amots zouden er zelfs de gewoonte van hebben gemaakt meisjes voor hem uit te zoeken en naar zijn huis te brengen waar ze door hem werden verkracht. In het boek genoemde vrouwen die zich daarmee bezig zouden hebben gehouden zijn een rechtszaak tegen Amnon Danker begonnen wegens laster. Kinderbeschermingsorganisaties en onderwijzers staan over de onthullingen over de perverse leefwijze van het idool van veel Israeliërs op hun achterste benen. Zij eisen dat boeken van Dan Ben-Amots uit de bibliotheken verdwijnen en vragen de invloedrijke vrienden van het fenomeen waarom zij rondom diens gedrag, dat ook het gebruik van drugs behelsde, een muur van stilte hebben opgetrokken.

De afgelopen dagen zijn veel artikelen over deze aspecten van Dan Ben-Amots verschenen in kranten die afgelopen vrijdag de biografie van Amnon Danker als de sensatie van het jaar lanceerden. De onthullingen over de leefwijze van Dan Ben-Amots zijn een klap voor de morele positie van het Israelische vredeskamp. Om hem hadden zich intellectuelen en kunstenaars verzameld die voorop gingen bij het protest tegen Israels politiek in de bezette gebieden. De onthullingen over Dan Ben-Amots hebben het vredesactivisme voor veel Israeliërs nu in een kwaad daglicht gesteld.