SBITEN NA HET SCHAATSEN

In de 19e eeuw kon je in steden als Moskou en St. Petersburg mannen tegenkomen die op hun rug een samovarvormige koperen pot droegen. Deze in een mooi kleed gewikkelde samovar bevatte sbiten, een warme alcoholhoudende drank die op straat werd verkocht. Het recept voor deze drank, waar je na het wandelen of schaatsen reuze van opkikkert, luidt als volgt:

5 eetlepels honing

1 1/2 liter water

1 stukje gemberwortel van 2 centimeter

6 kruidnagels

75 gram suiker

1 kaneelstok

1 klein laurierblad

de schil van een halve citroen

4 peperkorrels

1/2 liter wodka

Breng alle ingrediënten, behalve de wodka, langzaam aan de kook. Roer alles goed door elkaar om de honing te laten oplossen. Laat het mengsel een half uur zachtjes koken. Voeg dan de wodka toe. Na enkele minuten koken kan de sbiten gedronken worden. Giet deze drank door een theezeefje.