Sam Francis schenkt museum tien schilderijen

AMSTELVEEN, 15 JAN. Het particuliere Van der Togtmuseum in Amstelveen heeft een schenking gekregen van tien schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Sam Francis (1923).

Het museum, dat de kunstcollectie herbergt van Tomado-oprichter Jan van der Togt, beschikt daarmee over de grootste collectie van in totaal dertien doeken van deze kunstenaar. Zij worden er in mei tentoongesteld. Over twee jaar houdt het Centre Pompidou in Parijs een grote overzichtstentoonstelling rond Francis en in Japan wordt een museum voor zijn werk gebouwd.

De nu geschonken doeken, die een waarde van enkele miljoenen guldens vertegenwoordigen, heeft hij de afgelopen vijf jaar gemaakt. Eind jaren zestig organiseerde het Stedelijk een grote expositie met werk van Francis.