Rabo wil Heidemij op effectenbeurs gaan introduceren

ROTTERDAM, 15 JAN. De Rabobank heeft een nieuwe onderhandse emissie van ingenieursbureau Heidemij verzorgd en hoopt het ingenieursbureau in 1994 naar de beurs te brengen. Het moet de eerste grote beursintroductie worden die door de Rabobank wordt verzorgd.

De Heidemij (767 miljoen gulden omzet en 2200 mensen) heeft gisteren bekend gemaakt in 1994 naar de Amsterdamse effectenbeurs te willen. De beursgang is destijds voorbereid door ex-Heidemij-topman F.H. Schreve. Schreve is vorig jaar overgestapt naar de Rabobank en is in de hoofddirectie verantwoordelijk voor het centrale bankbedrijf, waaronder de nieuwe Rabo Merchant Bank resorteert. Deze nieuwe bank moet de Rabobank opstuwen in de wereld van emissies en beursintroducties.

Drs. J.A.F. van Zwieteren van Rabo Merchant Bank heeft de transactie met de Heidemij voorbereid. Hij ontkent dat Schreve bij de transactie betrokken is geweest. “Hij heeft zich uitdrukkelijk afzijdig gehouden”.

De Rabobank heeft 12 procent van het kapitaal (7.725 aandelen) van de Heidemij bij onder meer Amev en PGGM geplaatst. Rabo Merchant Bank doet zelf ook mee. Voor hoeveel wil Van Zwieteren niet zeggen. De emissie levert Heidemij 28,6 miljoen gulden op. De Rabo waardeert met deze emissie de Heidemij als geheel op 196,3 miljoen gulden.

Het is volgens van Zwieteren normaal dat er tussen de emissies minstens een periode van anderhalf jaar ligt. Pas daarna kan Heidemij aan een beursgang denken. Rabo Merchant Bank zal zich intensief met de "corporate finance' van de Heidemij gaan bezighouden. “Met die kennis is het logisch dat wij ook de emissie op de Amsterdamse effectenbeurs verzorgen”, aldus Van Zwieteren.

Volgens financieel directeur drs. J.J. van den Ochtend van de Heidemij wordt de opbrengst van de emissie gebruikt voor de "groeistrategie' van het concern. De Heidemij heeft in het verleden vaak tevergeefs geprobeerd grotere ingenieursbureaus te kopen, omdat de markt daarvoor volgens voormalig topman Schreve nog niet rijp was. Concurrent Grontmij slaagde er eerder in grote bureaus over te nemen. Recent heeft de Heidemij wel kleinere acquisities gedaan in Nederland, Portugal en de voormalige DDR.