PTT en AT & T investeren samen in netten Oekraïne

AMSTERDAM, 15 JAN. PTT Telecom en de Amerikaanse telecommunicatie-gigant AT & T gaan gezamenlijk het telefoonnet van de Oekraïne moderniseren en gedeeltelijk exploiteren. Daartoe is gisteren in Kiev tussen beide ondernemingen en de plaatselijke autoriteiten een joint venture opgericht.

De Staatscommissie voor telecommunicatie van de Oekraïne neemt voor 51 procent deel in de nieuwe onderneming, AT & T voor 39 procent en de PTT voor 10 procent. De transactie bestaat uit twee elementen: de aanleg en exploitatie van internationale telefoonverbindingen en verbetering van de interlokale verbindingen binnen de Oekraïne. Met het totale project is in de komende 15 jaar een investering gemoeid van 150 miljoen dollar. Het is nog niet duidelijk welk deel daarvan door de verschillende partners wordt ingebracht.

De Oekraïne is voor verbindingen met de wereld aangewezen op de internationale telefooncentrale van de voormalige Sovjet-Unie in Moskou. Via Moskou kan de Oekraïne slechts beschikken over 150 lijnen. De vroegere Sovjet-republiek krijgt nu een eigen knooppunt voor internationale verbindingen. Vanaf volgende maand zal AT & T zorgen voor 30 telefoonlijnen voor gesprekken met de Verenigde Staten. PTT Telecom zal 30 lijnen voor haar rekening nemen voor het telefoonverkeer met Europa en Israel. De Europese gesprekken zullen via de vestiging van PTT Telecom in Amsterdam worden geleid.

Voor de verbetering van het plaatselijke telefoonverkeer zal de Amerikaanse maatschappij 13 nieuwe telefoonsystemen leveren om de verbindingen tussen de telefoondistricten te vernieuwen. PTT Telecom zal investeren in kennisoverdacht en de internationale verbindingen. Daarnaast zal de Nederlandse onderneming een onbekend bedrag aan harde valuta inbrengen.

PTT Telecom hoopt op die manier vruchten te kunnen plukken van de toekomstige economische ontwikkeling van de Oekraïne. De economie van de Oekraïne draait naar schatting van de PTT slechts op 10 procent van het totale potentieel. In de komende vier jaar zal de Oekraïne alleen geld kosten. Pas vanaf het vijfde jaar hoopt de PTT de investeringen in de infrastructuur terug te kunnen verdienen met het internationale telefoonverkeer.

PTT en AT & T zetten hun kaarten daarmee op de toekomstige economische ontwikkeling van de voormalige Sovjet-republiek die 52 miljoen inwoners telt en al beschikt over 7 miljoen telefoonlijnen. De regering van de Oekraïne wil het aantal lijnen nog voor het einde van de eeuw opvoeren tot 22 miljoen. In eerste instantie wordt gewerkt aan een uitbreiding tot 13 miljoen.

Voor de PTT betekent de transactie een verdere uitbreiding van de internationale activiteiten. De onderneming zoekt al enkele jaren expansie in het buitenland omdat de traditionele Nederlandse markt te klein is om in de internationale concurrentie te overleven. Door deregulering zullen in de nabije toekomst buitenlandse telecom-bedrijven eenvoudiger toegang tot de Nederlandse markt krijgen. De PTT is al geruime tijd op zoek naar markten in Oost-Europa. Zo heeft het bedrijf onder andere een gezamenlijke onderneming met de Tsjechische PTT, gericht op advieswerk.