Parijs wil herstel democratie

LUXEMBURG, 15 JAN. De Franse president, François Mitterrand, heeft de Algerijnse leiders gevraagd zo spoedig mogelijk de democratie in hun land te herstellen.

In een eerste commentaar op de staatsgreep in Algerije, op een persconferentie tijdens een bezoek aan Luxemburg, zei de Franse president de opschorting van de democratie “op zijn zachtst gezegd abnormaal” te vinden. De Franse president sprak overigens geen expliciete veroordeling uit en wees erop dat de autoriteiten door het aftreden van president Chadli hadden moeten improviseren in een situatie waarin de grondwet niet voorzag. “Wat onder deze omstandigheden niet is bereikt, moet alsnog worden gedaan”, aldus Mitterrand, die vond dat het niet aanging dat de Fransen zich zouden mengen in het interne politieke debat in Algerije. De Franse regering had tot dusver geen officieel commentaar geleverd op de ontwikkelingen in Algerije, wat door politieke waarnemers werd uitgelegd als bewijs van een zekere opluchting over het feit dat het radicaal-islamitische FIS niet aan de macht was gekomen. In Frankrijk leeft de vrees dat de politieke omwenteling in Algerije zal leiden tot een toestroom van vluchtelingen naar het voormalige moederland. (AFP)