"Modernisering F16 ook voor Europa'

WASHINGTON, 15 JAN. Staatssecretaris van Defensie Van Voorst tot Voorst heeft gisteren met zijn Amerikaanse ambtgenoot, onderminister Donald Atwood in Washington afgesproken dat Europese industrieën kunnen concurreren voor de modernisering van de Nederlandse F 16-straaljagers.

Het Nederlandse ministerie van Defensie overweegt de 170 F16-straaljagers te moderniseren, zodat ze tot in het jaar 2015 mee kunnen. De rompen en motoren van de Nederlandse F16's zijn nog in uitstekende staat maar er zouden bijvoorbeeld nachtzichtapparatuur en een in de piloothelm geprojecteerd dashboard aangebracht kunnen worden. De Amerikaanse defensie-industrie, met name F16-bouwer General Dynamics, moet daar aan meewerken. Er is voor Nederland 2,1 miljard gulden gemoeid met de modernisering.

Vertegenwoordigers van de Europese F16-bezitters, Nederland, Noorwegen, Denemarken en België gaan samenwerken in een commissie, voorgezeten door een Amerikaan om de modernisering te begeleiden. Europa moet 70 tot 80 procent van het werk krijgen. De rest gaat naar de Amerikaanse defensie-industrie. Als de Europese industrieën niet voldoende kunnen leveren voor de modernisering moet General Dynamics compenserende opdrachten geven voor andere projecten. Nederland wil minstens 58 procent voor het werk aan de eigen vliegtuig in eigen land kunnen doen. Bij de Amerikaanse wapenindustrie is dit project niet omstreden, omdat het uiteindelijk werk oplevert, al krijgt Amerika niet alles. Sommige Congresleden kunnen om politieke en demagogische redenen (banen gaan naar het buitenland) dwars zitten.

Volgens Van Voorst tot Voorst is de concurrentie met de Amerikaanse defensieindustrie moeilijker geworden door de lage stand van de dollar. Het groeiende protectionisme in Amerika schept ook een moeilijke situatie in de defensieindustrie. Als het moderniseringsprogramma faalt doordat een van de partners afhaakt, moet Nederland tien jaar eerder nieuwe straaljagers kopen. “Het is dan niet meer zeker of dat dan nieuwe Amerikaanse vliegtuigen zijn”, had Van Voorst tot Voorst voorgehouden aan zijn Amerikaanse ambtgenoot.

Van Voorst tot Voorst heeft ook nog gesproken over de nieuwe luchtmobiele eenheid die Nederland in het leven wil roepen. Hij gaat naar Fort Campbell in Kentucky om te kijken naar de Amerikaanse luchtmobiele eenheid die bij de Golfoorlog is ingezet. Nederland moet 40 helikopters kopen voor het eigen aandeel in een met Duitsland, België, en Engeland gecombineerde eenheid. Het is lang niet zeker of die helikopters ook in Amerika worden gekocht.