Inval bij Franse socialisten

PARIJS, 15 jan. Een rechter-commissaris uit Rennes die belast is met het onderzoek naar de illegale financiering van de Franse Socialistische partij, heeft gisteren een spectaculaire huiszoeking uitgevoerd op het Parijse hoofdkwartier van de PS. Na ruim zes uur vertrok hij met een groot aantal documenten dat licht moet werpen op de affaire Urba-Gracco, het bedrijf dat een sleutelrol heeft vervuld in een affaire met "valse rekeningen'.

Rechter-commissaris Renaud van Ruymbeke is met het onderzoek naar de onwettige financiering van Mitterrands verkiezingscampagne in 1988 belast nadat zijn voorganger daarvan was ontheven, nadat hij een bijna even spectaculaire huiszoeking in de Parijse Urba-kantoren had uitgevoerd. Alvorens Van Ruymbeke, vergezeld van twee politiemannen bij het PS-hoofdkwartier aanbelde, had hij 's ochtends bij een ander Parijs kantoor een huiszoeking uitgevoerd en twee zakenlieden verhoord, die ook een aandeel in de affaire van de "valse rekeningen' zouden hebben.

Het optreden van de rechter-commissaris uit Rennes, die in alle vroegte was opgestaan om tijdig aan zijn Parijse actie te kunnen beginnen, kwam voor de Parti Socialiste op een ongelukkig moment. Enkele uren voordat Van Ruymbeke om twee uur 's middags aanbelde, had Pierre Mauroy offcieel afscheid genomen als eerste secretaris van de PS en was Laurent Fabius als zijn opvolger geïnstalleerd. De rechter-commissaris, die toegaf “niet al te veel te weten van de affaire-Urba”, toonde zich verbaasd dat zijn optreden grote belangstelling van journalisten trok. Met behulp van enkele PS-functionarissen vertrok hij 's avonds via een achterdeur van het kantoor om lastige vragen te ontlopen.

Het dagblad Libération constateerde vanochtend dat de huiszoeking bij de PS “te veel toevalligheden vertoont” en, twee maanden voor de regionale en kantonnale verkiezingen, nog eens de hypocrisie rond de financiële schandalen in de politiek illustreert. Het justitiële onderzoek naar de financiële praktijken concentreert zich op de PS, omdat de regeringspartij volgens Libération 'naïver en minder slim' was dan andere partijen.

Het Franse parlement nam in 1989, op voorstel van de socialisten, een wet aan waarin amnestie werd verleend voor illegale financiële praktijken van politieke partijen tijdens de campagne om het presidentschap. Het onderzoek van Van Ruymbeke bij de PS heeft betrekking op "valse facturen' die na die datum zouden zijn uitgeschreven. President Mitterrand erkende onlangs dat de amnestiewet een “vergissing” was geweest “die het meest heeft bijgedragen aan de demoralisering” van de Franse kiezers.