Hoofdverdachte uit cocaïnezaak ontsnapt

SITTARD, 15 JAN. De politie in Nederland, Duitsland en België is sinds gisteravond met man en macht op zoek naar een Ier en een Colombiaan, die zijn ontsnapt uit de extra beveiligde afdeling van de penitentiaire inrichting De Geerhof in Sittard.

Zijn raadsman mr. M. Moszkowicz bevestigt dat een van de ontsnapten de 40-jarige Colombiaan G.L. is die een straf uitzat van 16 jaar omdat hij een hoeveelheid van 2.658 kilo cocaïne verstopt in vruchtensap naar IJmuiden had gesmokkeld. De 29-jarige Ier wordt verdacht van geweldpleging. De man heeft ook in Engeland nog een straf van 16 jaar tegoed wegens moord.

Direct na de ontsnapping zijn drie mannen aangehouden, die ervan worden verdacht te hebben geholpen bij de ontsnapping. Volgens de Sittardse politie gaat het om Nederlanders van Antilliaanse afkomst.

In de twee jaar tijd dat de gevangenis in Sittard in gebruik is, zijn er nu negen gevangenen ontsnapt. Volgens een woordvoerder van de Sittardse politie, commissaris J. Nicoll, is het complex onvoldoende beveiligd: “Er is tijdens de bouw miljoenen bezuinigd en dat is vooral ten koste van de beveiliging gegaan. Zo kan het gebeuren dat iemand drie ladders over de muur brengt en dat een gevangene van een extra beveligde afdeling zomaar uit een niet beveiligd raam stapt. Ik heb er vorig jaar al intern over geklaagd, maar toen zijn er alleen wat lapmiddelen aangebracht. Ik vind dat het nu maar naar buiten moet, voordat een van mijn mensen tegen een dodelijke kogel op loopt.”

De directeur van De Geerhof, J. Gorissen, erkent dat er twee jaar geleden teveel is bezuinigd op de beveiliging van het gebouw, “maar we zijn nu bezig een aanpassingsplan uit te voeren, dat de beveiliging binnen redelijke grenzen brengt. Dat wil niet zeggen dat er nooit meer iemand zal ontsnappen. Vooral om hulp van buitenaf te bieden kan de menselijke geest zeer creatieve oplossingen bedenken.”

Het is de tweede keer dat een Colombiaanse verdachte in de zaak van de smokkel van 2.658 kilo cocaïne weet te ontsnappen. Vorig jaar ontsnapte al een Colombiaan uit het Huis van Bewaring in Arnhem.

De 40-jarige man werd door Justitie als het brein achter de smokkel beschouwd. Tegen zijn vonnis van 16 jaar door het hof in Amsterdam is hij in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. De cassatieprocedure wordt volgens Moszkowicz gewoon doorgezet.