Hoet kiest Documenta- kunstenaars

ROTTERDAM, 15 JAN. Aan Documenta IX, die deze zomer in Kassel wordt gehouden, nemen 186 kunstenaars deel. Enkelen van hen zijn Peter Fend (VS), James Coleman (Ierland), Miroslaw Balka (Polen), Ilya Kabakow (Rusland) en Frans West (Oostenrijk). De Belgische Documenta-leider Jan Hoet maakte gisteren de definitieve lijst met namen bekend.

De negende Documenta wordt met een recordbudget gemaakt: Hoet heeft de beschikking over een bedrag van 15,6 miljoen mark.

De lijst met deelnemers is samengesteld na lange, deels openbare discussies (tijdens marathonzittingen van 24 uur) en bezoeken aan kunstenaars door Hoet en zijn team. Hoet, directeur van het Museum voor hedendaagse kunst in Gent, wil kunst uit heel de wereld laten zien. Daarom zijn ook onder anderen een Indiase, Argentijnse, Nigeriaanse en Senegalese kunstenaar uitgenodigd.

De Nederlandse bijdrage wordt geleverd door Marlene Dumas, Henk Visch en Fortuyn/O'Brien. Dat stond al eerder vast, evenals de deelname van coryfeeën als Penck, Polke, Pistoletto en Kounellis. Deelnemende Belgische kunstenaars zijn onder anderen Guillaume Bijl, Jan Fabre en Panamarenko.

Op de Documenta zal ook aandacht worden besteed aan jazz, baseball en boxen, liefhebberijen van Hoet die volgens hem een metafoor voor het kunstleven zijn.

Het hoofdgebouw van de Documenta, het Fridericianum, wordt in de woorden van Hoet de "dramatische' plaats, waar het oerconflict tussen het mannelijke en vrouwelijke principe zichtbaar moet worden. Michelangelo Pistoletto zal met een installatie in een voormalige bontjassenwinkel tegenover het Fridericianum daarop reageren. Hoet beschikt eveneens over een nieuwe Documenta-hal en tijdelijke expositieruimtes, ontworpen door de Belg Paul Robbrecht, in het park bij het Fridericianum.

De verhoogde kosten van deze Documenta moeten worden gedekt door de kaartverkoop. De toegangsbewijzen worden ook de duurste sinds de documenta in 1955 werd opgericht: twintig mark voor een dagkaart. Inlichtingen over Documenta IX (13 juni tot 20 september): tel. 09-49.561.77.00.33.