Hervormingen volgens Jeltsin "gesaboteerd'

MOSKOU, 15 JAN. De Russische president Boris Jeltsin, die tijdens zijn huidige rondreis door de Russische provincie regelmatig wordt belegerd door boze consumenten, heeft gisteren fabrikanten beschuldigd van “sabotage” van de hervormingen, door de prijzen van schaarse produkten naar willekeur op te drijven.

Jeltsin, die een rondreis door Rusland maakt om zijn economische hervormingen uit te leggen en die het daarbij soms aan de stok krijgt met consumenten die hem de enorme prijsstijgingen van deze maand kwalijk nemen, was gisteren in het district Brjansk in het zuiden van Rusland. De president ontstak in woede toen hij in een levensmiddelenwinkel constateerde wat de consument voor een kilo worst moet betalen: 148 roebel. Het minimumloon in Rusland bedraagt per maand 342 roebel, het gemiddelde maandloon ruim 900 roebel.

De president maakte de producenten in zijn kwade reactie uit voor “zwendelaars”, die het regeringsbeleid “saboteren” en “bewust” de prijzen opschroeven om de regering een hak te zetten.

Tijdens zijn verblijf in Brjansk wees Jeltsin de scherpe kritiek, die in het Russische parlement is geuit op zijn hervormingsbeleid, met kracht van de hand. Dat gold ook de eis, dat de door Jeltsin geleide regering moet aftreden. “De regering is geen paar sokken dat je zomaar weggooit. Trouwens, dezer dagen worden sokken ook niet zomaar weggegooid”, aldus Jeltsin.

Gisteren lanceerde de voorzitter van het Russische parlement, Roeslan Chasboelatov, voor de tweede keer in twee dagen een scherpe aanval op Jeltsins beleid. Hij waarschuwde dat het tot chaos kan leiden, wat de weg vrij zou kunnen maken voor een dictatuur, en stelde dat het parlement dat niet kan toestaan. Chasboelatov herhaalde dat de regering van Jeltsin zou moeten aftreden.

De voormalige Sovjet-president Gorbatsjov, die gisteren voor het eerst na zijn aftreden in het openbaar verscheen, zei dat het nog te vroeg is om een oordeel te vellen over Jeltsins hervormingsbeleid. Gorbatsjov, die nu directeur is van een door hemzelf gesticht onderzoeksinstituut, zei dat anderzijds de regering van Rusland niet doof moet zijn voor de signalen die haar vanuit de bevolking bereiken en dat ze niet moet aarzelen de prijshervorming van begin deze maand door andere belangrijke hervormingen te laten volgen. Dat zou echter moeten gebeuren onder leiding van Boris Jeltsin. “Ik geloof niet dat er iemand is die de rol van de Russische president op dit terrein kan evenaren”, aldus Gorbatsjov. (AP, Reuter)