Goederenvervoer NS liep terug

NS-Goederenvervoer heeft in 1991 17,7 miljoen ton goederen vervoerd, 0,7 ton minder dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die het bedrijf bekendmaakte. De opbrengst bleef met 222 miljoen gulden niet veel achter bij een jaar eerder.

De al enkele jaren kwakkelende goederenpoot van de Nederlandse Spoorwegen moet volgens de plannen in 1993 weer groeien en in 1994 winst maken. Het goederenbedrijf zit in een reorganisatie die tot het afstoten van de zwakke onderdelen moet leiden en tot een concentratie op vervoer dat winstgevend is. Per 1 juli van dit jaar zullen daarom 16 onrendabele goederenstations worden gesloten voor het wagenladingvervoer. Daar staan investeringen tegenover in de uitbreiding van het Rail Service Center Waalhaven in Rotterdam (112 miljoen gulden) en de aankoop van een Zweeds informatiesysteem voor transportbegeleiding (BRAVO) dat zowel het produktieproces moet sturen als de administratie voor de klant moet afhandelen.