Fitzgerald stoot ook Siemerink uit toernooi, Schapers verslaat Eltingh; Angst voor Australische tegenstanders

MELBOURNE, 15 JAN. De schrik voor de Australiërs zit er bij de Nederlandse tennissers goed in. Nadat de 31-jarige John Fitzgerald, die in de eerste ronde Mark Koevermans versloeg, gisteren ook Jan Siemerink in drie sets (7-5, 6-1, 7-6) uitschakelde keek Michiel Schapers met zorg uit naar de ontmoeting tussen Pat Cash en Emilio Sanchez. De winnaar daarvan wordt zijn tegenstander in de derde ronde, die Schapers bereikte door een overwinning op zijn landgenoot Jacco Eltingh: (1-6, 6-4, 5-7, 6-1, 6-3).

“Ik hoop op Sanchez, maar die keuze is vooral gevoelsmatig en een beetje omdat ik tegen Sanchez veel meer punten zou kunnen verdienen dan tegen Cash. Een plaats bij de eerste vijftig op de ranking zou dan zelfs weer in beeld komen. Ik denk bovendien dat het beter is hier niet tegen een Australiër te spelen”, aldus de Nederlander.

Dat de vrees voor een thuisspeler niet ongegrond is liet beste dubbelspeler van Australië, de op een wild card binnengekomen Fitzgerald, tegen Siemerink zien. Hij zegevierde zonder één moment echt in gevaar te zijn geweest. Jan Siemerink speelde niet goed. Zijn zelfvertrouwen is ondergraven door de wetenschap dat een polsblessure zijn voorbereiding op het eerste Grand Slam toernooi van het jaar volledig verstoord. De gevolgen daarvan bleken in Adelaide en Sydney, met nederlagen in de eerste ronde tegen Javier Sanchez en ook John Fitzgerald. Hij heeft die lijn niet kunnen doorbreken. Niet in zijn openingspartij en zeker niet tegen Fitzgerald.

“Fitzgerald speelde sterk en zelfverzekerd. Als het bij hem maar een beetje minder zou zijn geweest, zou ik hem gepakt hebben, zelfs in mijn vorm van vandaag.” Maar de tennisser uit Rijnsburg maakte de fouten. Hij miste vooral zekerheid in de opslag. Fitzgerald sloeg zijn service minder hard, maar nauwkeuriger en vond daarin het opstapje voor zijn weg naar het net, waar hij met superieur gemak Siemerink tot haastwerk dwong.

“Ik voelde dat het niet lekker ging, zeker niet in de tweede set, die ik min of meer heb laten schieten, toen ik nog maar weinig kans had. Het heeft zo weinig nut door te vechten als je het idee hebt dat hij waarschijnlijk toch verloren gaat.” Geholpen door drie breaks was Fitzgerald in 25 minuten klaar op de wat pijnlijke score van 6-1.

In de derde set ging het iets beter met Siemerink, maar nog altijd niet goed genoeg om zelfs maar een deel van het verschil van bijna 150 plaatsen op de ranglijst aan te tonen. Na vijftig minuten was er nog geen verschil, 6-6. In de tie-break bleef Fitzgerald, razend populair in zijn woonplaats Melbourne, duidelijk aan de winnende hand, 7-4.

Fitzgerald treft in de derde ronde Stefan Edberg, die zijn toekomstige opponent betitelde als een speler met lef. “Geen speler die je kunt onderschatten.”

Jacco Eltingh en Michiel Schapers hielden elkaar redelijk in evenwicht, maar Schapers was vooral op de beslissende momenten iets beter. Zoals in de vierde set, die hij in de kortste keren met 6-1 binnen haalde. Eltingh scoorde alles bij elkaar negen punten, waarvan vier in zijn enige (love)game.

Aan het slot van de strijd herhaalde die situatie zich. Eltingh stond met 3-2 voor en verloor toen zeven slagen op rij. Schapers pakte de doorbraak en ging vol overtuiging verder. Eltingh won slechts drie van de laatste negentien rallies. Dat was wel heel erg weinig.

Nooit eerder had Eltingh van Schapers verloren. “In drie sets had ik kunnen winnen, ik verloor in vijf. Hij heeft de mogelijkheden die zijn spel biedt gebruikt, ik de mijne niet. Daar baal ik het meest van”, reageerde Eltingh teleurgesteld.

Schapers, die alleen de eerste set heel magertjes tenniste, was trots op zijn herstel. “Een koude start. Het begin is volledig langs mij heen gegaan. Terugkomen is dan niet zo gemakkelijk, maar tegen het einde van de wedstrijd ben ik toch continu in het voordeel geweest.”

Boris Becker, titelverdediger in Melbourne, had het knap lastig tegen de Italiaan Gianluca Pozzi, als 78ste genoteerd op de wereldranglijst. Meer dan twee uur lang verbaasde Pozzi de Duitser met een gevarieerd slagenarsenaal. Becker had pech met zijn service. Sloeg hij in de eerste ronde nog 25 aces, vandaag zag hij tot zijn ontzetting voortdurend ballen net de lijn missen en kwam hij uit op een totaal van acht. “In had het eerste half uur veel moeite om op gang te komen”, zei Becker, die spelen in de hitte verfoeit. Pozzi had niet genoeg "goocheltrucs' in huis om de Duitser te verslaan. Dat was ook nooit zijn doel geweest. “Ik had alleen wat kansen om het hem lastig te maken”, reageerde hij na z'n 7-5, 7-5 en 6-2 nederlaag.

Edberg haalde een eenvoudige overwinning op Claudio Mezzadri uit Zwitserland (6-1, 6-2, 6-1), Ivan Lendl had weinig moeite met de Australiër Roger Rasheed, 6-3, 6-2, 6-3. In de tweede ronde verdween de als achtste geplaatste Karel Novacek van de Zuidafrikaan Wayne Ferreira: 3-6, 6-3, 7-6, 7-6. (ANP/AP/Reuter)