EIB voorspelt in 1992 daling van bouwactiviteit 5,5 pct

ROTTERDAM, 15 JAN. De bouwproduktie zal dit jaar 5,5 procent lager uitvallen dan in 1991 en uitkomen op 52,8 miljard gulden. De teruggang zette vorig jaar in, na een aantal goede jaren, met een daling van 0,5 procent. De teruggang dit jaar komt geheel voor rekening van de woningbouw en de utiliteitsbouw (kantoren en fabrieken).

Dit blijkt uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid die drs. A. Buur, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), gisteren bekendgemaakt heeft.

De nieuwbouw van woningen zal 7,5 procent lager uitvallen, in de verbouw van woningen treedt een daling van 4,5 procent op en in de utiliteitsbouw vermindert de produktie met 12,5 procent. Voor de grond-, water- en wegenbouw verwacht Buur dit jaar een produktiestijging van 1,5 procent.

Door de tegenvallende ontwikkelingen zal de werkloosheid in de bouw licht oplopen, voorspelde de EIB-directeur. De werkgelegenheid raamt hij op 311.000 manjaren, tegen 324.000 vorig jaar. De afgelopen jaren trok de werkgelegenheid in de bouw flink aan, waardoor een aantal bedrijven zelfs had te kampen met gebrek aan personeel.

De bouw heeft twee uitstekende jaren achter de rug, aldus Buur. In 1990 bereikte de produktie met een waarde van ruim 56 miljard een hoogtepunt. Vorig jaar trad een daling van 0,5 procent op. Die werd vooral veroorzaakt doordat het rijk het gesubsidieerde woningbouwprogramma verminderde. De nieuwbouw van woningen viel daardoor 11,5 procent lager uit.

De stagnatie die dit jaar in de bouw zal optreden is volgens Buur grotendeels toe te schrijven aan de slechtere economische situatie. In de kantorenbouw is verder sprake van een reactie op de in het verleden te rooskleurig beoordeelde verhuurmogelijkheden.