Dochter van Nedcar naar Begemann

ROTTERDAM, 15 JAN. Volvo Car Sint Truiden (VCST), het Belgische dochterbedrijf van Nedcar uit Helmond, wordt onderdeel van het Begemann-concern. Dat werd vanmiddag op een persconferentie in het Belgische Sint Truiden bekend gemaakt.

Begemann krijgt een belang van 55 procent en de controle over het bedrijf, directeur Ludwig van Kauter zal zijn functie behouden.

Nedcar had 64 procent van de aandelen in handen, de overige 36 procent was gelijkelijk verdeeld over vier Belgische investeringsmaatschappijen. Deze zullen elk 2¼ procent aandelen erbij krijgen. Over de hoogte van het overnamebedrag werden geen mededelingen gedaan. Bij Begemann kon vanochtend geen commentaar gegeven worden.

VCST produceert in Sint Truiden in twee vestigingen onder meer tandwielen, assen en versnellingsbakken. In 1990 bedroeg de omzet van VCST 6,5 miljard frank (400 miljoen gulden). De helft van de produktie wordt geleverd aan Nedcar, de andere helft levert VCST aan derden. Vooral deze laatste activuteit wil VCST uitbreiden.

De ondernemingsraad van VCST, waar ongeveer 900 mensen werken, is vandaag over de overname ingelicht. Volgens woordvoerder R. Moreels van VCST zullen er bij de overname geen banen verdwijnen.

Netherlands Car BV, kortweg Nedcar, is sinds begin deze maand de naam van een samenwerking tussen Volvo, de Japanse autoproducent Mitsubishi en de Nederlandse staat. Het nieuwe bedrijf, dat zich uitsluitend wil richten op de produktie van personenauto's, zal zoveel mogelijk van haar dochtermaatschappijen afstoten. Met de verkoop van VCST heeft Nedcar volgens een woordvoerder de laatste dochter verkocht. Eerder werd de produktievestiging in Roermond verkocht. Hoogovens kocht vorige week het aluminiumbedrijf Alucast uit Oss van Nedcar. Bij Nedcar werken 9000 mensen.