Dialoog Israel-Jordanië geen succes

WASHINGTON, 15 JAN. De eerste formele vredesbesprekingen tussen Israel en Jordanië, gisteren in Washington, zijn op niets uitgelopen. De gesprekken liepen vast op Israelische beschuldigingen van Palestijns terrorisme, de nederzettingenpolitiek van Israel en de toekomst van de vredesbesprekingen.

Israel heeft gisteren daarnaast de afzonderlijke besprekingen met Syrië en Libanon hervat. Zoals maandag was overeengekomen ontvingen Israelische onderhandelaars gisteren twee groepen Arabieren: eerst een comité van negen Jordaniërs en twee Palestijnen, daarna een van negen Palestijnen en twee Jordaniërs. Het laatste comité presenteerde een blauwdruk voor Palestijns zelfbestuur voor de 1,75 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en een tweede over de Israelische nederzettingen in dit gebied.

Het hoofd van de Israelische delegatie, Eli Rubinstein, vroeg aandacht voor de aanval die Palestijnen gisteren uitvoerden op een bus met Israeliërs op de Westelijke Jordaanoever. Hij vroeg de Arabische vredesonderhandelaars de aanval te veroordelen.

De Syrische president Hafez Assad vroeg gisteren tijdens gesprekken met minister Van den Broek (buitenlandse zaken) in Damascus de Europese Gemeenschap om hulp voor wat Syrië noemt “het uit de weg ruimen van de Israelische obstakels, die het vredesproces in het Midden-Oosten blokkeren”.

Assad verzekerde Van den Broek dat Syrië bereid is internationale garanties te geven voor de veiligheid van alle bij het conflict in het Midden-Oosten betrokken partijen, ook voor die van Israel. Van den Broek zei gisteravond in Damascus na afloop van zijn twee uur durende gesprek met het Syrische staatshoofd daarop te hebben aangedrongen.

De landen van de EG gaan er vanuit dat de vredesonderhandelingen leiden tot de Israelische ontruiming van de hoogvlakte van Golan, maar Van den Broek heeft begrip voor Israels zorg om zijn veiligheid als het de Golan ontruimt. (AP, Reuter, UPI)