Daders coup Moskou formeel beschuldigd

MOSKOU, 15 JAN. In Moskou zijn gisteren de twaalf belangrijkste protagonisten van de mislukte staatsgreep van augustus vorig jaar in staat van beschuldiging gesteld wegens samenzwering en een poging, de macht te grijpen. Ze kunnen daarvoor een gevangenisstraf van tien tot vijftien jaar en zelfs de doodstraf krijgen.

Onder de twaalf beklaagden zijn de voormalige vice-president Janajev, die ten tijde van de staatsgreep van 19 augustus het putschcomité voorzat, de vroegere premier Pavlov, oud-minister van defensie Jazov en de vroegere KGB-chef Krjoetsjkov. Ook de toenmalige voorzitter van de Opperste Sovjet, Loekjanov, wiens rol bij de mislukte coup pas na afloop duidelijk werd, is in staat van beschuldiging gesteld.

De voormalige Sovjet-president Gorbatsjov zal tijdens het proces, waarvoor nog geen datum is vastgesteld, als getuige worden opgeroepen; de Russische justitie gaat ervan uit dat hij niet betrokken is geweest bij de staatsgreep, al sluit men niet uit dat de daders van de coup er aanvankelijk van uit zijn gegaan dat ze, als ze de macht eenmaal in handen zouden hebben, door de president zouden worden gesteund. (AP)