Actie joodse kolonisten na aanslag op een lijnbus

TEL AVIV, 15 JAN. Joodse kolonisten hebben afgelopen nacht in reactie op een Palestijnse aanslag op een Israelische bus, nabij Ramallah, op vier punten in bezet gebied provisorische nederzettingen opgezet. Ook staan zij er op dat Israel onmiddellijk de vredesbesprekingen in Washington afbreekt.

Zeven Israeliërs werden gisteravond gewond toen de lijnbus van Jeruzalem naar de nederzetting Shilo in een goed opgezette Palestijnse hinderlaag reed, op slechts 200 meter van een Israelische militaire positie. Twee inzittenden van de bus liepen ernstige verwondingen op en verkeren volgens de doktoren vanmorgen niet meer in levensgevaar.

Militaire kringen zijn van mening dat de aanslag door een commando van een extremistische Palestijnse groepering is uitgevoerd om het vredesoverleg in Washington te saboteren. Tijdens het begin van het vredesoverleg in Madrid zijn vier Israeliërs op wegen in bezet gebied in Palestijnse hinderlagen gedood.

Israel begon onlangs de uitwijzingsprocedure van twaalf Palestijnse activisten. Regeringswoordvoerders omschreven dit door de Veiligheidsraad van de VN unaniem veroordeelde Israelische besluit als een effectief afweermiddel tegen Palestijnse terreur.

Behalve het opzetten van provisorische nederzettingen door het plaatsen van caravans eisten de kolonisten vannacht tijdens een demonstratie voor het huis van premier Yitzhak Shamir het ontslag van minister van defensie Moshe Arens. Volgens de kolonisten is zijn beleid tegen de Palestijnse terreur te slap en te aarzelend.

Ook de minister van bouwnijverheid, Ariel Sharon, viel vanmorgen minister Arens voor zijn falend beleid aan en liet in een radiovraaggesprek merken voor diens aftreden te zijn.

De malaise in de regering-Shamir over het vredesproces is door de aanslag op de bus aanzienlijk verscherpt. In de loop van de dag zal Shamir twee ministers van twee ultra-nationalistische partijen ontvangen, die met grote zekerheid van hem willen horen dat Israel de Palestijnen in Washington geen bestuursautonomie heeft aangeboden of iets dat daarop lijkt. Indien dat wel het geval is dreigen de ministers Yuval Ne'eman (Tehyah) en Rehavam Ze'evi (Vaderlandpartij) zondag te zullen aftreden. In dat geval komt Shamir aan het hoofd te staan van een minderheidsregering en lijken vervroegde algemene verkiezingen onvermijdelijk.