VS-bank Citicorp boekt groot verlies

ROTTERDAM, 14 JAN. De grootste bank van de Verenigde Staten, Citicorp heeft in 1990 450 tot 475 miljoen dollar (700 miljoen gulden) verlies geboekt. Hierin zitten 750 miljoen dollar aan reorganisatiekosten verdisconteerd. Dit heeft president John Reed van Citicorp gisteren bekend gemaakt. De bank had al eerder aangekondigd grote verliezen te verwachten. In 1990 bedroeg de winst 300 miljoen dollar, 200 miljoen dollar minder dan het jaar ervoor.

Citicorp is de op elf na grootste bank van de wereld en de grootste bank buiten Japan. De bank heeft vestigingen in 90 landen en 224 miljard dollar aan activa. Volgens president Reed heeft de bank door reorganisaties vorig jaar 700 miljoen dollar bespaard, terwijl de inkomsten met 300 miljoen dollar toenamen. De reorganisatie heeft al aan 8.000 van de in totaal 93.000 werknemers hun baan gekost. Voor deze reorganisatie, die in 1990 is begonnen, werd 750 miljoen dollar aan kosten gereserveerd.

De 52-jarige John Reed werd in 1984 benoemd tot bestuursvoorzitter van Citicorp. Hij heeft de aanzienlijke portefeuille van Citicorp van kredieten aan schuldenlanden, voornamelijk in de derde wereld, gesaneerd. In 1987 leidde de sanering van deze schulden tot een verlies van ruim één miljard dollar, maar het jaar erop boekte de bank een recordwinst van bijna twee miljard dollar.

Sinds 1983 zijn de activa van de bank bijna verdubbeld tot de huidige 219 miljard dollar. Het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal is echter in dezelfde periode gehalveerd. Reed verwacht over 1991 nog wel 650 miljoen dollar aan “slechte commerciële leningen” af te moeten schrijven. Een andere verliespost volgens Reed is de 13 miljard dollar aan kredieten die Citicorp in de al jaren tobbende Amerikaanse vastgoedmarkt heeft lopen.

De positie van Citicorp als grootste bank van de Verenigde Staten staat volgens analisten steeds meer onder druk. Door een fusie van Chemical Bank met Manufacturers Hanover werd de Bank of America - tot 1984 de grootste bank van de VS - van de tweede positie verdrongen. De Bank of America zal volgens analisten echter weer op de ranglijst stijgen als over enkele maanden de fusie met Security Pacific een feit is. Die nieuwe bank heeft dan 197 miljard dollar aan activa en vormt samen met nummer twee Chemical Bank een steeds grotere bedreiging voor Citicorp.

Vierde op de Amerikaanse lijst, NationsBank, is ook het produkt van een fusie (gesloten op 31 december, 116,5 miljard dollar activa). Hekkesluiter van de top vijf in de VS is J.P. Morgan & Co., met 102,5 miljard dollar aan activa. Morgan stond vorig jaar op de derde plaats maar is gezakt door de komst van de twee nieuwe grote fusiebanken.