Top Intomart koopt zichzelf uit Maxwell

HILVERSUM, 14 JAN. De directie van het onderzoeksbureau Intomart, de enige Nederlandse activiteit binnen het imperium van de november vorig jaar verdronken Britse zakenman Robert Maxwell, heeft een bod uitgebracht op de aandelen van dit bedrijf. Inmiddels is voor Headington Holding, de privé-onderneming uit het Maxwell-imperium waartoe Intomart behoort, uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft M. Hartsuiker, directeur van het marktonderzoekbureau, gisteren bevestigd.

Volgens Hartsuiker gaat het om een internationale "management buy out'. Intomart maakt deel uit van Headingtons volledige dochteronderneming AGB/International, dat verder nog vestigingen heeft in Italië, Ierland, Spanje en Denemarken. De directeuren van deze filialen hebben gezamenlijk een bod uitgebracht op AGB/International.

Andere namen van potentiële kopers zijn volgens Hartsuiker het Britse Dun & Bradstreet, Sofres (Frankrijk), GFK (Duitsland) en het Amerikaanse IRI.

AGB/Nederland heeft een jaarlijkse omzet van 45 à 50 miljoen gulden en 300 medewerkers in dienst. Het bureau heeft vestigingen in Amsterdam, Hilversum, Doorn en Brussel. De omzet van AGB/International bedraagt “enkele honderden miljoenen guldens”. Een exacte indicatie kan Hartsuiker niet noemen omdat enkele onderdelen van de holding inmiddels zijn verzelfstandigd. De bewindvoerder van Headington Holding zal naar verwachtiging eind deze week bekendmaken wie de nieuwe eigenaar wordt van AGB/International.