Te snel verwijzing naar onderzoek vruchtbaarheid

UTRECHT, 14 JAN. Als het krijgen van kinderen niet direct lukt, moet een echtpaar door de huisarts niet te snel worden doorverwezen voor een uitvoerig vruchtbaarheidsonderzoek.

Als de zwangerschap korter dan een half jaar uitblijft, de vrouw jonger is dan 35 jaar en de huisarts na eenvoudig onderzoek geen afwijkingen heeft gevonden, is de kans op een zwangerschap binnen ongeveer twee jaar groot. Zo'n terughoudend verwijzingsbeleid bespaart geld. Dat stelt de Groningse gynaecoloog prof.dr. J. Kremer in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Vindt de huisarts geen verklaring voor het uitblijven van zwangerschap, dan raadt Kremer twee jaar onbeschermde gemeenschap aan alvorens naar de gynaecoloog te gaan. Alleen als de vrouw ouder is dan 35 jaar, is een eerder bezoek aan te raden. Kramer gaat ervan uit dat 10 op de 100 paren in Nederland zonder medische hulp niet zwanger kan worden. Kremer berekent dat na een half jaar 68 van de honderd vrouwen zwanger zullen zijn. Van de overige 32 zijn er 1,5 jaar later nog slechts 15 niet zwanger, waarvan er 10 uiteindelijk medische hulp nodig zullen hebben als ze bij hun kinderwens blijven.