"Sovjet-Unie gaf Cuba vóór 1962 al kernraketten'

WASHINGTON, 14 JAN. Reeds vóór de Cubaanse rakettencrisis van 1962 beschikte Cuba over kernraketten van Sovjet-makelij. Deze tactische kernwapens, met een bereik van zo'n zestig kilometer en een vermogen van tussen de zes en twaalf kiloton, zouden gebruikt zijn in het geval van een Amerikaanse interventie in Cuba.

Een hoge militair van de voormalige Sovjet-Unie, generaal A.I. Gribkov, heeft dat gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst in Havana, waar voormalige hoofdrolspelers en deskundigen uit de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en Cuba de crisis van 1962 besproken hebben. Gribkov is een voormalig chef-staf van het Warschau-pact en bevond zich ten tijde van de crisis in Cuba.

De crisis ontstond naar aanleiding van het transport naar Cuba van Sovjet-kernraketten voor de middellange afstand, met een bereik van 1.200 tot 1.500 kilometer. Aan de crisis kwam op 28 oktober 1962 een einde, toen Sovjet-premier Nikita Chroesjtsjov de raketten terugtrok na een ultimatum van de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Amerikaanse deelnemers aan de conferentie - onder wie de toenmalige minister van defensie Robert McNamara, CIA-onderdirecteur Ray Cline en Philip Benner, hoogleraar aan de American University in Wasington - zouden hun oordeel over de ernst van de rakettencrisis door Gribkovs onthulling ingrijpend gewijzigd hebben. “Wij waren dichterbij een kernoorlog dan ooit maar iemand heeft gedacht, dat staat als een paal boven water”, aldus Benner gisteren.

Volgens Benner stond Kennedy onder zware druk van zijn militaire adviseurs om op 29 oktober 1962 een invasie op Cuba uit te voeren. McNamara, zelf destijds tegenstander van zo'n operatie, heeft naar aanleiding van Gribkovs onthulling gezegd dat de gevolgen van een landing “desastreus” geweest zouden zijn, aldus Benner gisteren. “Wanneer de Cubanen Sovjet-kernwapens zouden hebben ingezet tegen Amerikaanse landingstroepen, was een nucleaire vergeldingsaanval tegen Cuba en - hoogstwaarschijnlijk ook de Sovjet-Unie - onvermijdelijk geweest.”

Amerikaanse inlichtingendiensten zouden destijds weliswaar op de hoogte geweest zijn van de aanwezigheid op Cuba van Sovjet-raketten met een korte draagwijdte, maar algemeen namen zij aan dat deze een conventionele springlading hadden. De conferentie werd zondagavond afgesloten en was de laatste van een serie waarin achter gesloten deuren werd teruggeblikt op de rakettencrisis. Ook de Cubaanse president Fidel Castro zou een paar maal aanwezig zijn geweest. (AP)