Polen staken 1 uur tegen hoge prijzen

WARSCHAU, 14 JAN. Voor de eerste maal sinds de val van het communisme is gisteren in Polen een algemene landelijke staking gehouden. Met een éénurige werkonderbreking protesteerden arbeiders en andere werknemers tegen de jongste prijsverhogingen.

In het bijzonder in de grote bedrijven en de gebieden die zwaar zijn getroffen door werkloosheid is massaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep van de vakbond Solidariteit. Volgens een voorman van Solidariteit, Jozef Pulkowski, heeft 70 à 80 procent van de werknemers meegedaan.

President Lech Walesa had stilzwijgend ingestemd met de werkonderbreking. Zijn woordvoerder Andrzej Drzycimski zei dat het ging om een “signaal dat het volk het tot nu toe gevoerde beleid beu is”.

De staking is de grootste sinds die van augustus 1988, die de val inleidde van het communistische regime. Ze toont aan dat de Polen, na twee jaar bezuinigingen en economische recessie, steeds ongeduldiger worden over het uitblijven van betere leefomstandigheden.

De prijsstijgingen voor elektriciteit (20 procent), gas (70 procent) en stadsverwarming (100 procent) waren de directe aanleiding voor de stakingsactie die plaatshad van 12.00 uur tot 13.00 uur. Voor donderdag hebben de voormalige communistische vakbond OPZZ en het linkse Solidariteit een soortgelijke actie aangekondigd. Ondanks de dreigende sociale onrust blijft het centrum-rechtse kabinet van Jan Olszewski vasthouden aan de prijsstijgingen. (DPA)