Optreden Brenda Schultz in Melbourne een drama

MELBOURNE, 14 JAN. Alleen Nicole Muns-Jagerman speelt als Nederlandse in de tweede ronde van het enkelspel bij de open Australische tenniskampioenschappen. De eliminatie van de Nederlandse vrouwen, gisteren ingezet met het verlies van Manon Bollegraf, trof vandaag ook Brenda Schultz en Petra Kamstra. Van het drietal dat vandaag de baan op ging leverde alleen Jagerman, zij het ook met vallen en opstaan, het werk naar behoren af. Schultz speelde rampzalig tennis. Coach Franker noemde de strijd tegen de Duitse Barbara Rittner een typische Schultz-partij en dat is bepaald geen compliment. Kamstra, vorig jaar goed voor de derde ronde, gleed eerst langzaam en daarna steeds sneller, weg tegen Nathalie Housset.

De Francaise, die mooi door de kwalificaties was gekomen, staat een honderdtal plaatsen lager op de ranglijst dan de "vlieg' uit Rotterdam. De rangorde is bij de vrouwen echter veel minder bepalend dan bij de mannen, maar Kamstra had aanvankelijk duidelijk een streepje voor op Housset. De Franse speelster gebruikte een degelijke forehand, maar bleef constant aan de achterlijn geplakt. Kamstra lust wel pap van een dergelijke speelwijze.

Het achttien-jarige duiveltje met soms opmerkelijke invallen scoorde degelijk en in ieder geval voldoende met haar scherpe aanvallen en incidenteel met beeldschoon werk aan het net. Na de eerste set (6-4) verdween het overwicht, hoewel Housset daartoe niet wezenlijk bijdroeg. Vloekend als een dragonder leverde Kamstra onnodige punten en haar voorsprong in, 4-6.

Er was nog niets gebeurd, tot diep in de beslissende reeks. De kleine Nederlandse leidde met 4-2 en had bij 0-40 drie break-punten op de service van Housset. De deur stond op een kier, maar Kamstra kon hem niet openduwen, mede omdat weer een snaar in haar racket brak. Er brak meer, de voorsprong verdween en toen zij op 4-4 nog eens van racket moest verwisselen, was het verweer afgelopen.

Nicole Muns-Jagerman is veel minder kwetsbaar. Rustig, in alles. Rustig terug naar de top-vijftig, met kleine sprongetjes. De overwinning op de Australische Kristin Godridge is een stapje in de goede richting. “Het had echter vlugger moeten gebeuren”, vond Jagerman. “Ik heb gewonnen, maar het telt natuurlijk ook een beetje hoe je wint. Als je 3-1 voorstaat met een set op zak, moet je doorgaan. Ik heb Godridge terug laten komen, maar in de tiebreak heb ik dat foutje hersteld. Met een beetje geluk. Het eerste punt kreeg ik door een foute call en daarna miste Godridge woedend twee ballen. Die voorsprong is gebleven.”

Brenda Schultz had een van die dagen dat geweld bestraft wordt. Het beeld van de wedstrijd stond er van de eerste game. Schultz begon met een ace en sloeg dubbelfout op breakpoint tegen. Zij verloor nog twee opslagbeurten in die eerste set, 1-6. Rittner, oerdegelijk, had in feite part noch deel aan de uitslag. Zij verrichtte haar taak naar behoren, maar was voor de punten vrijwel geheel afhankelijk van Schultz. Als het de Heemsteedse lukte, was zij kansloos, in alle andere gevallen kreeg Rittner de punten in de schoot geworpen. Schultz gaf in de tweede set minder weg en kwam weer op gelijke hoogte.

Het duurde niet lang. De beslissende reeks werd ingezet met service-verlies, waarna Schultz geleidelijk iets van de rust vond, die haar spel een andere dimensie zou kunnen geven. De beloning voor die veranderende instelling was het goedmaken van de verloren servicegame, waardoor er op 4-4 plotseling weer mogelijkheden waren. Prompt draafde Schultz door, drie puntjes in de laatste twee games. Dag enkelspel in Melbourne. Haar nieuwe coach Juan Nunez constateerde opnieuw dat Schultz de potentie heeft bij de top-tien te komen, maar dat het hoofd het lichaam niet voorgaat in de wedstrijden. “Op dat punt kan ik weinig doen.”

Ted Troost zal zich met Brenda Schultz gaan bezig houden. “Zij heeft meer discipline nodig”, stelde Stanley Franker. “Toen ik haar begeleidde, had zij ook van die gekke partijen, maar nu zij 21 is, zou je mogen verwachten dat zij dat punt gepasseerd is. Het blijkt niet zo te zijn.”

Steffi Graf heeft vandaag besloten niet mee te doen aan de open Australische tenniskampioenschappen. De 22-jarige Duitse heeft een virusinfectie opgelopen. Graf had vanaf maandag koorts en klaagde over hevige pijn in de gewrichten. Een bloedonderzoek door een Australische arts wees op een virus. Deze kon op dat moment niet nader gedentificeerd worden. Klaus Hofsass, de coach van het Duitse Federation Cup-team, meldde Graf af bij de organisatie van de open Australische. De speelster besloot het eerste vliegtuig naar Duitsland te nemen. Bij terugkeer in Bruhl zal zij minimaal tien dagen volledige rust houden.