Opnieuw arrestaties in Haagse fraudezaak met welzijnssubsidies

DEN HAAG, 14 JAN. De Haagse politie heeft gisteren opnieuw twee arrestaties verricht naar aanleiding van het onderzoek van het Regionaal Bureau Fraude inzake mogelijke verduistering van subsidiegelden bij de Stichting Haags Sociaal-cultureel Werk (SHS).

Vorige week al werd directeur J.J.H. R. aagehouden. Zijn in bewaringstelling werd vorige week met zes dagen verlengd. Volgens zijn advocaat, mr. G. Spong, moet de raadkamer van de Haagse rechtbank morgen beslissen over zijn vrijlating. De mogelijkheid bestaat dat hij nog eens dertig dagen wordt vastgehouden.

De politie heeft gisteren A.L. uit Zoetermeer en mevrouw H. uit Den Haag aangehouden. Beiden zijn inmiddels weer op vrije voeten. L. heeft inmiddels 100.000 gulden schadevergoeding geëist van de gemeente Den Haag en het openbaar ministerie, wegens de ruchtbaarheid die aan zijn arrestatie is gegeven, zo heeft zijn advocaat, mr. J. Pen, bekendgemaakt.

L. wordt ervan verdacht zich een aantal jaren geleden medeplichtig te hebben gemaakt aan verduistering, toen hij als extern organisatie-adviseur voor de stichting werkte. Het bedrijf waaraan L. toen verbonden was, had voor de advisering een offerte opgesteld, die vervolgens is betaald door de SHS. Naar later bleek was dat een te hoog bedrag. Het te veel betaalde - ruim 9.000 gulden - werd op een bankrekening teruggestort die niet door de SHS werd beheerd. Pen meent dat L. vrijuit gaat omdat hij het bedrag heeft terug gestort op een door de SHS aangegeven rekening. Wat er uiteindelijk met het geld gebeurde is de politie nog niet duidelijk. Indertijd had L. formeel nog niets te maken met de SHS, maar hij is sinds kort bestuurslid van de stichting.

De gisteren aangehouden Haagse vrouw wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Ook zij zou geld hebben verduisterd en zich schuldig hebben gemaakt aan heling. De politie wil geen mededelingen doen over de verklaringen die de verdachten hebben afgelegd. Een woordvoerder van de Haagse politie verwacht de komende weken nog meer arrestaties. Het Regionaal Bureau Fraude begon vorig jaar mei een onderzoek naar mogelijk frauduleuze praktijken bij de stichting.